Američani ukázali připlutí jaderné ponorky Ohio na pomoc Izraeli. (Ilustrační foto)

Do oblasti Blízkého východu připlula americká jaderná ponorka třídy Ohio. Oznámilo to na platformě X velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Své oznámení doložilo fotografií ponorky v Suezském průplavu. 

Identitu ponorky velitelství neupřesnilo a není jasné, zda se jedná o jednu ze čtyř ponorek schopných nést střely Tomahawk, nebo jedna ze 14 ponorek nesoucích balistické střely Trident-II s jadernou hlavicí.

Jde však o významné navýšení americké odstrašující síly v regionu a schopnosti zaútočit. V oblasti jsou už nyní dvě z jedenácti amerických letadlových lodí.

Amichaj Elijahu, izraelský ministr národního dědictví Izraele navíc prohlásil, že jednou z izraelských možností ve válce v Gaze je shodit na Pásmo jadernou bombu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tyto úvahy popřel s tím, že Elijahuova slova jsou odtržena od reality a ministra do odvolání suspendoval.

Zprávu o jaderné ponorce vydalo i Rusko

Nová ruská ponorka s jaderným pohonem Imperator Alexander III provedla úspěšný zkušební odpálení balistické střely Bulava určené k nesení jaderných hlavic. Zprávu zveřejnil Moscow Times s odkazem prohlášení ruského ministerstva obrany.

Odpálení rakety Bulava přichází v době, kdy Rusko zesiluje jadernou rétoriku poté, co odvolalo svou ratifikaci klíčové smlouvy o zákazu jaderných zkoušek.

Prezident Vladimir Putin prosazuje, aby si Rusko ponechalo svůj jaderný odstrašující prostředek, kterým by čelilo bezpečnostním hrozbám. Putin navíc zpodepsal zákon, kterým se ruší ruskou ratifikaci Smlouvy o úplném zákazu jaderných zkoušek.

Mezikontinentální raketa odpálená z podvodní pozice v Bílém moři u severního pobřeží Ruska zasáhla cíl tisíce kilometrů daleko na poloostrově Kamčatka na ruském Dálném východě. (at)