Beneš: Zákazníkům ČEZ zdraží elektřina kvůli návrhu ERÚ maximálně o 2 procenta. (Ilustrační foto).

Zákazníkům energetické skupiny ČEZ, kteří nemají fixovanou cenu a kterých je většina, zdraží elektřina kvůli návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zvýšit regulovanou část o 70 procent maximálně o 2 procenta. Odhadl to generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

Zákazníkům, kteří si cenu elektřiny fixovali ještě před energetickou krizí a kterým nyní fixace skončí, vzroste podle Beneše cena elektřiny o vyšší desítky procent. Takových zákazníků je však podle něho výrazná menšina.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v Radiožurnálu zároveň řekl, že ERÚ návrhem zahájil třicetidenní konzultační proces, finální číslo se může ještě změnit, podotkl.

„V odhadech, které máme my, je podstatné, jestli je konkrétní zákazník v největší skupině, která nemá fixovanou cenu, a mění se mu tradičně jednou za rok. To je největší skupina, přes 40 procent zákazníků.“

„U nich náš odhad je, že celkově na faktuře, v součtu všech těch položek, to číslo buď bude stejné, nebo o jedno dvě procenta vyšší. Ale řádově je to kolem nulové změny,“ zdůraznil Beneš.

U zákazníků s fixací bude podle Beneše rozhodovat to, kdy cenu fixovali.

„Pokud někdo fixoval cenu před rokem, tak ten nárůst není velký. Ale pokud někdo fixoval cenu před třemi lety, tedy v roce 2021, ještě před krizí, a teď mu to teprve doběhne, tak pro něj ten náraz se zpožděním přijde až teď.“

„Tam jde řádově o vyšší desítky procent u těchto konkrétních případů, které čeká dorovnání ceny, jako mají ostatní. Ale takových smluv je výrazná menšina,“ doplnil Beneš.

Podle návrhu ERÚ by regulovaná složka ceny elektřiny měla vzrůst meziročně o 71 procent, což bude znamenat zdražení v průměru asi o 1408 Kč za megawatthodinu (MWh) s DPH.

Ještě více vzroste regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele, tedy na hladině vysokého napětí, a to meziročně o 113 procent. Na hladině velmi vysokého napětí pak o 206 procent.

U plynu by měl být nárůst regulované složky o něco nižší. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ERÚ zveřejnil návrh rozhodnutí regulované části cen energií: Poplatky zdraží až o 100 %