Středulovy odbory vyhlásily "den protestů“ proti Fialově vládě. Důvodem je konsolidační balíček. (Ilustrační foto)

Středulovy odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu „den protestů“ proti vládě. Důvodem k vyhlášení stávky jsou podle odborářl dopady konsolidačního balíčku i změny v důchodech. Největší odborové svazy budou stávkovat fyzicky, jiné, které stávkovat nemohou, jako třeba hasiči, se připojí doprovodnými akcemi.

„Protest bude 27. listopadu, protože ten den byla v roce 1989 generální stávka. Ta symbolika je pro nás důležitá,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Důvody pro protest jsou podle něj ty, že dochází k „zásadnímu snížení životní úrovně lidí a jejich rodin“. Dále jsou to návrhy v oblasti důchodů, nepředložení snížení věku pro odchod do důchodu pro náročně profese a nárůst cen energií.

Také se jedná o dopady konsolidačního balíčku. Konsolidační balíček by pak měl Senát projednávat ve středu, odbory vyzvaly senátory, aby jej změnili.

„Považujeme je za fatální, nebezpečné a zhoršující životní úroveň nejen zaměstnanců a jejich rodin,“ deklaroval Středula.

Vláda podle něj navíc na požadavky odborů a jejich členů nebere velký ohled.

Mezi stávkující odborové svazy podle něj patří například Odborový svaz Kovo zastupující lidi z průmyslových profesí, školské odbory či odbory zaměstnanců ve státní a veřejné sféře či odborový svaz zaměstnanců v dřevařském, lesním a vodním hospodářství.

Středula se také sejde s prezidentem Petrem Pavlem, aby mu představil důvody pro protesty. (sfr)