Česká ekonomika se už tři kvartály za sebou soustavně propadá. Hrubý domácí produkt (HDP) v Česku klesl ve 3. letošním čtvrtletí meziročně o 0,6 %. Česká ekonomika jako jediná v EU zatím stále z hlediska výkonu nedosáhla úrovně před koronavirovou pandemií.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 0,6 procenta. Jedná se už o třetí kvartál poklesu za sebou.

V předběžném odhadu to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) rovněž klesl, a to o 0,3 procenta.

„Meziroční pokles HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu. Pozitivní vliv měla zahraniční poptávka,“ uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Na mezikvartální pokles HDP pak měla podle statistiků největší vliv zahraniční poptávka. Domácí poptávka stagnovala.

Hrubá přidaná hodnota (HPH), tedy výsledek rozdílu mezi produkcí zboží a služeb a náklady na produkci, v meziročním srovnání klesla. Vliv na to měl hlavně průmysl, obchod, doprava, ubytování a pohostinství.

Naproti tomu se dařilo informačním a komunikačním činnostem a profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem, dodal ČSÚ.

Zaměstnanost v Česku ve třetím čtvrtletí podle dat ČSÚ mezičtvrtletně klesla o 0,7 procenta, meziročně naopak o 0,5 procenta vzrostla. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ

Předběžný odhad HDP – 3. čtvrtletí 2023

HDP klesl mezičtvrtletně o 0,3 %

31.10.2023

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 0,6 %.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu o 0,3 % nižší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku klesl o 0,6 %.

Mezičtvrtletní pokles HDP byl ovlivněn zejména zahraniční poptávkou. Domácí poptávka stagnovala.

„Meziroční pokles HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu. Pozitivní vliv měla zahraniční poptávka,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

V mezičtvrtletním srovnání došlo k poklesu hrubé přidané hodnoty (HPH) ve většině odvětví národního hospodářství. Negativní vliv měl především průmysl a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

Stejná odvětví nejvíce ovlivnila i meziroční pokles HPH. Naopak se dařilo informačním a komunikační činnostem a profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem.

Zaměstnanost mezičtvrtletně klesla o 0,7 % a oproti stejnému čtvrtletí minulého roku vzrostla o 0,5 %.