Zájemci o středoškolské studium budou moci podávat 3 přihlášky namísto dvou. (Ilustrační foto)

Urychlit a zjednodušit obsazování středních škol mají nové změny pravidel přijímacího řízení, které schválila Poslanecká sněmovna. Rozhodla o tom v rámci novely školského zákona již v prvním kole projednávání, aby změny mohly již platit od příštího roku. Zájemci o středoškolské studium budou moci podle předlohy například podat tři přihlášky namísto dvou. Novelu projedná Senát. 

Schválenou novelu o přihláškách na střední školy nejdříve připravilo ministerstvo školství. Nakonec ji předložili sami poslanci ze všech sedmi sněmovních frakcí, a to kvůli zrychlení schvalovacího procesu.

Na nutnosti zrychlení a zjednodušení přijímacího řízení se již dříve shodli politici i odborníci. Podle nové normy budou moci uchazeči o studium v přihlášce stanovit prioritní školy podle toho, kde by chtěli studovat nejvíce. Úspěšní žadatelé budou díky digitalizaci přijímacího řízení umístěni s ohledem na preferovanou školu a výsledky.

Změny mají především urychlit obsazování středních škol. Systém pro digitalizaci přihlašování zajistí podle ministerstva jeho příspěvková organizace Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Spustit ho má ve spolupráci s resortem školství nejpozději k 15. lednu 2024.

Uchazeči budou mít u zkoušek na střední školy dva pokusy i při třech přihláškách, uvádí ministerstvo

Současný proces přijímacího řízení je podle kritiků zdlouhavý, nepřehledný a způsobuje nejistotu těm, kteří jsou přijímáni po náhradním termínu a odvolání. V současnosti mohou žáci poslat papírové přihlášky jen na dvě vybrané střední školy. Přijetí však musí potvrdit odevzdáním zápisového lístku do deseti pracovních dnů. Po oznámení výsledků prvního kola přijímacího řízení se můžou neúspěšní uchazeči odvolávat a hlásit se do dalších kol přijímacích zkoušek.

Novela podávání zápisových lístků ruší. Nově by uchazeči měli být automaticky přijati do zvolené školy podle svých preferencí a zároveň výsledků v přijímacím řízení.

Na umělecké obory ale bude možné zatím podat přihlášku pouze papírově. (at)