Česko kupuje od Izraele 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za více než 3 miliardy.

Česko kupuje od Izraele 48 protiletadlových střel I-Derby Long Range za více než 3 miliardy Kč. S nákupem raket se na svém zasedání seznámila vláda ČR. Informovalo o tom Ministerstvo obrany ČR.

Vláda se seznámila s informací k veřejné zakázce, jejímž cílem je pořízení 48 ks protiletadlových střel I-Derby Long Range od vlády Státu Izrael.

Díky těmto střelám, které ČR dostane do října 2027, získá Armáda ČR schopnost ničení bezpilotních prostředků, vrtulníků, letounů a řízených střel s dálkovým dosahem až 80 km ve výšce 20 km, uvedlo ministerstvo.

„Válka na Ukrajině nám ukazuje, jak zásadní je ochrana před útoky ze vzduchu, ať už jde o drony, nebo o standardní letectvo. Aby nás naši vojáci mohli před těmito hrozbami v případě potřeby bránit, musíme je vybavit moderní technikou, což jsou právě tyto střely,“ zdůraznila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Střely I-Derby Long Range najdou využití v rámci protiletadlového komplexu čtyř baterií SPYDER CZE, které budou ČR dodány do roku 2026. Sjednaná hodnota zakázky na tyto střely je 2,8 mld Kč bez DPH a smlouva má být podepsána do konce října letošního roku.

„Stejně jako u jiných zakázek i v tomto případě považuji za důležité, že se zapojí české firmy,“ podotkla dále ministryně s tím, že dodavatel se zavázal proúčtovat v České republice alespoň ekvivalent částky 14 mil. USD a na zakázce budou participovat společnosti RETIA a.s. a VTÚ s.p., a to v oblasti výroby kontejnerů střel, zajištění integrované logistické podpory a integrace informačních systémů.

Součástí navrhovaného smluvního vztahu je i tzv. opce. V případě její aktivace bude možné pořídit další střely v 6 kategoriích, a to v řádech celkem stovek kusů s maximálním finančním rámcem do 12,6 mld. Kč bez DPH. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS