Finanční správa v Česku eviduje přeplatky na silniční dani ve výši 635 milionů Kč. (Ilustrační foto).

Finanční správa v ČR eviduje přeplatky na silniční dani ve výši 635 milionů Kč. Upozornila proto současné a především bývalé poplatníky silniční daně, aby si zkontrolovali své přeplatky na této dani a případně požádali o jejich vrácení.

V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši 635 mil. Kč. Před rokem, kdy finanční správa na vysoké přeplatky poprvé upozornila, činily více než 1,5 mld. Kč.

Informoval o tom Tomáš Weiss z generálního finančního ředitelství.

Významná část přeplatků na silniční dani vznikla úhradou záloh na tuto daň u osobních vozidel po 1. lednu 2022, ačkoliv byla tato povinnost již zrušena.

„Přeplatky mohou být jednoduše vráceny do 30 dnů od doručení krátké žádosti podané na váš finanční úřad. Pokud si nejste jisti, jestli máte přeplatek na silniční dani, doporučujeme informaci ověřit přihlášením do vaší daňové informační schránky na portálu MOJE daně.“

„Samotnou žádost o vrácení pak můžete snadno vyplnit ve webové aplikaci a doručit na váš finanční úřad datovou schránkou,“ uvedla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Informaci o existenci přeplatku na silniční dani mohou lidé kromě portálu MOJE daně zjistit také u místně příslušného finančního úřadu.

Pokud jim přeplatek vznikl, doporučuje jim Finanční správa požádat finanční úřad o jeho použití na úhradu jiné daně nebo o jeho vrácení.

Pokud si poplatník o přeplatek sám nepožádá, nebo jej finanční úřad nepoužije na úhradu nedoplatku na jiné dani, stává se přeplatek po 6 letech od svého vzniku příjmem státu. (sfr)