Fico chtěl do vlády za ministra popírače změny klimatu Huliaka. Prezidentka Čaputová ho odmítla kvůli popírání změny klimatu. (Ilustrační foto: Zuzana Čaputová na dovolené v Tatrách).

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla Robertovi Ficovi schválit jím navrženého ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka. Odmítnutí této osoby prezidentka zdůvodnila tím, že Huliak neuznává existenci klimatické krize.

Huliak je kandidátem Slovenské národní strany.

Čaputová zároveň požádala předsedu nejsilnější koaliční strany Směr-SD Roberta Fica, který sestavuje novou slovenskou vládu, o doručení nového personálního návrhu.

„Prezidentka má svými rozhodnutími zabezpečovat řádný chod ústavních orgánů. Řádný chod ministerstva životního prostředí nemůže zabezpečit člověk, který svými vyjádřeními neguje dlouhodobě platnou enviromentální politiku tohoto státu a mezinárodní závazky, kterými je Slovenská republika vázaná,“ vysvětlil prezidentčin krok mluvčí Čaputové Martin Strižinec.

Čaputová se od nástupu do funkce angažuje v boji s klimatickou krizí. V prezidentském paláci například začala šetřit energiemi a symbolickou podporou přírody jsou i včelí úly v zahradách paláce.

Huliak v předchozích parlamentních volbách kandidoval za pravicovou Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. V minulosti šířil nenávistné příspěvky vůči ochráncům přírody, klimatickým aktivistům a komunitě LGBT+.

Chráněné medvědy po střetech s lidmi Huliak označil za biologickou zbraň k likvidaci slovenského venkova. Huliak také tvrdil, že se mezinárodní elity snaží lidi připravit o auta tím, že si vymyslely klimatickou krizi.

Podle Čaputové kandidát, který veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, zejména z řadů ochránců přírody, nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody. (sfr)