EU ztrojnásobuje finanční podporu Palestincům v Pásmu Gazy, ohlásila von Leyenová. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Evropská unie s okamžitou platností ztrojnásobuje objem finanční podpory Palestinců v Pásmu Gazy. Oznámila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Finanční podpora Palestincům se zvýší na 75 milionů eur (1,85 mld. Kč).

Ursula von der Leyenová oznámení o zvýšení finanční pomoci Palestincům na svém účtu na sociální síti napsala i v arabštině.

„Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc pro zranitelné civilisty v Gaze a širším regionu. Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují,“ napsala.

Leyenová zdůraznila, že o humanitární pomoci pro Gazu hovořila s blízkovýchodními lídry i s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Ten v pátek prohlásil, že v Pásmu Gazy je okamžitě potřeba umožnit přístup pro humanitární pomoc, a předejít tak hrozící katastrofě.

Radikální palestinské hnutí Hamás z Pásma Gazy napadlo před týdnem Izrael, který reagoval odvetnými útoky.

„Komise okamžitě navýší současný balík humanitární pomoci určený pro Gazu o 50 milionů eur. Tím se celková částka zvýší na více než 75 milionů eur,“ informovala Leyenová.

„Budeme pokračovat v úzké spolupráci s OSN a jejími agenturami, abychom zajistili, že se tato pomoc dostane k potřebným v Pásmu Gazy.“

„Komise podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. Usilovně pracujeme na tom, aby se v této souvislosti dostalo podpory i nevinným civilistům v Gaze,“ zdůraznila šéfka EK.

Členské státy Evropské unie se v minulých dnech dostaly o sporu o to, zda finanční pomoc Palestincům mají zastavit nebo ji pouze přehodnotit a vyloučit její zneužití ze strany Hamásu.

EU oficiálně považuje Hamás za teroristickou organizaci.

Většina ministrů zahraničí se v úterý shodla na další spolupráci s palestinskými úřady. (sfr)