Německý Lidl v ČR prodával šizenou šunku: chyběla čtvrtina masa. Zjistila státní potravinářská inspekce. (Ilustrační foto).

Německý řetězec Lidl v Česku prodával brutálně šizenou šunku. Jednalo se o šunku prosciutto crudo, v níž potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa, když oproti informaci na obalu v balení chyběla víc než čtvrtina masa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která se intenzivně věnuje kontrolám nejen bezpečnosti, ale také jakosti potravin v tržní síti, aktuálně zakázala šarži sušené šunky prosciutto crudo z dovozu s cca o čtvrtinu nižším obsahem masa oproti informaci na obalu.

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby neprodleně stáhla z celé své tržní sítě nevyhovující potravinu ITALIAMO Prosciutto Crudo s datem použitelnosti do 19. 10. 2023, označení šarže: FA2320201, výrobce: Filiera Uno Prosciutti S.r.l. – Via Jacopo Pirona, 15, IT 33038 San Daniele del Friuli (UD), Wlochy, země původu: Itálie.



Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl: „100 g šunky bylo vyrobeno ze 194 g vepřové kýty.“

Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100 g šunky bylo vyrobeno pouze ze 143 g masa. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace ohledně skutečného podílu masa, uvedla SZPI.


Lidl v minulosti navštívil i ministr zemědělství Zdeněk Nekula.


SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

U sušených masných výrobků je uváděna hmotnost masa vždy v syrovém stavu, proto je u této komodity uvedený obsah masa vždy vyšší oproti finálnímu výrobku v sušeném stavu. (sfr)