Premiér Petr Fiala v projevu slíbil občanům Česka nízkou inflaci z doby před krizí. (Ilustrační foto)

Výrazný pokles inflace v příštím roce předpovídá premiér a předseda ODS Petr Fiala ve videu, které zveřejnil dva roky po volbách. „Příští rok se dostaneme na čísla, na která jsme byli zvyklí před krizí,“ uvedl Fiala. Uved také, že všechno ještě není ideální. 

„Dnes uplynuly právě dva roky od chvíle, kdy se demokratickým stranám podařilo ve volbách porazit populisty, komunisty a extremisty,“  Fiala.

Dle premiéra nebyly poslední dva roky snadné, protože vláda musela čelit dozvukům epidemie covidu-19, důsledkům ruské agrese na Ukrajině, uprchlické vlně, energetické krizi, inflaci a dezinformacím, které měly cíleně radikalizovat část české společnosti.

„Ačkoliv vím, že mnozí z vás, a já také, by si přáli, aby některé věci šly rychleji, tak věřím, že naše vláda vstupuje, ve sportovní terminologii, do druhého poločasu s dobrým skóre,“ řekl Fiala

Projev ke shlédnutí zde: https://fb.watch/nzy2lrh6sE/

Upozornil na to, že se podle něj zvrátit trend zadlužování po minulých vládách. Zopakoval, že příští rok bude Česko plnit maastrichtská kritéria, která jsou hlavním ukazatelem zdravých veřejných financí a jejich plnění je také podmínkou pro přijetí eura. Podle maastrichtských kritérií musí být podíl deficitu státního rozpočtu na HDP menší než 3 procenta.

Na příští rok vláda navrhuje státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun.

„Schodek veřejných rozpočtů v poměru vůči HDP bude příští rok ve výši 2,2 procenta. A jenom pro srovnání – ještě v roce 2020 byl schodek veřejných financí ve výši 5,8 procenta HDP.“ uvedl Fiala již koncem září po schválení návrhu rozpočtu.

„Demokracie a západní směřování naší země, to je něco, co si musíme společně udržet,“ řekl premiér dva roky po volbách.

Dle posledních údajů Eurostatu byla v České republice druhá nejvyšší míra inflace v Evropské unii.

Nejvyšší inflaci v srpnu mělo se 14,2 procenty Maďarsko. Druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace – dle metodiky Eurostatu – dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou jediné v EU, v nichž byla inflace v srpnu přesahovala deset procent. (at)