Nezaměstnanost v Česku je nejnižší v EU, již druhý měsíc stagnuje na 3,6 procentech. (Ilustrační obrázek)

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v září 3,6 procenta a zůstala tak na stejné úrovni jako v srpnu. Počet uchazečů o práci se meziměsíčně mírně zvýšil, je i více pracovních míst, informoval Úřad práce ČR. V porovnání se zářím loňského roku je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v Česku nejnižší v rámci celé Evropské unie.

„Jako každý rok dorazila v září do evidence hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak zásadně neovlivnila. Naopak výrazně klesl počet nezaměstnaných pracovníků ze školství. Nezaměstnanost v České republice se tak stále drží na velmi nízké úrovni,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nezaměstnanost letos od března do června postupně klesala na 3,4 procenta, v červenci po čtyřech měsících poklesu stoupla a mírně se zvýšila i v srpnu.

V září Úřad práce ČR nově zaevidoval necelých 48 tisíc lidí, což je výrazný nárůst. Skoro 46 tisíc lidí ale naopak evidenci opustilo.

„Novou práci získalo 31 326 lidí. Řada z nich našla uplatnění v oblasti vzdělávání velkoobchodu, ve zdravotnictví, ve velkoobchodu, ve veřejné správě, ve výrobě kovových konstrukcí nebo potravinářských výrobků,“ uvedl úřad.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstal v září v Ústeckém, kde míra nezaměstnanosti činila 5,6 procenta, a Moravskoslezském kraji s podílem 4,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském kraji, a to 2,6 procenta, následovaly Zlínský kraj a Kraj Vysočina, kde dosáhla shodně 2,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku stejně jako v srpnu v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl opět na Karvinsku, kde na každé místo bylo deset zájemců. Následují Bruntálsko s šesti uchazeči na jedno volné pracovní místo, na Mostecku a Děčínsku jsou to zhruba čtyři uchazeči. Naopak nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo minulý měsíc na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo. Podobná byla situace v okresech Praha-západ a Praha-východ i v hlavním městě, kde bylo ke konci září shodně v průměru 0,3 uchazeče na jedno místo.

Zaměstnavatelé mají nejvíce zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, uklízeče nebo zedníky, kamnáře a dlaždiče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a ve Středočeském kraji.

Z dat ÚP ČR vyplývá, že od vypuknutí konfliktu do konce září 2023 získalo práci celkem 313 881 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou. Ke konci předchozího měsíce jich na území ČR pracovalo 118 552. Nejvíce ve Středočeském a v Plzeňském kraji a v Praze. Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení.

Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 30. 9. 2023 zaevidovalo na ÚP ČR celkem 46 314 (srpen 45 004) osob s dočasnou ochranou. (at)

Zdroj: https://www.uradprace.cz/web/cz/-/v-zari-odeslo-z-evidence-uradu-prace-cr-temer-46-tisic-lidi