Opozice torpéduje vládní balíček: Dostali jste zemi do konsolidační smyčky. (Ilustrační foto)

Poslanci se vrátili ke třetímu čtení konsolidačního balíčku, který má přispět ke snižování rozpočtových schodků, ale nedostalo se na jeho schvalování. Předloha čelila kritice opozičních poslanců. Závěrečná debata k balíčku bude pokračovat 11. října, ale je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy zase nedostanou.

Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka by o konsolidačním balíčku bylo možné mluvit pouze tehdy, že by vláda předložila strukturu a podrobnosti rozpočtových škrtů. Bez konkrétních úspor je konsolidační plán jen pouhým přáním.

„Už na rozpočtu (na rok) 2024 je patrné, že jste se dostali do konsolidační smyčky, ze které není úniku. Buď přiznáte, že váš plán nezvládnete, nebo zavedete něco jiného, než jste slibovali,“ uvedl Havlíček.

„Ano, já rozumím tomu, že se dá šetřit, to je pochopitelné, nic jiného vám ani nezbývá, ale na druhou stranu musíme šetřit tak, abychom nezničili stav budoucí, protože v určité chvíli prostě nebudeme mít ty příjmy a nevyskládáme to,“ uvedl Havlíček s tím, že vláda šetří na dopravě, šetří na školství a na výzkumu.

Někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO) poukazovala na rozbory, podle nichž opatření zahrnutá v předloze zbrzdí ekonomiku.

„Pravda je taková, že daňový balíček naše hospodářství silně poškodí. A co hůř. Poškodí je v ten nejméně vhodný okamžik,“ řekla.

Dle ní se jedná o největší zvýšení daní v novodobé historii. Opatření podle Schillerové roztočí kola inflace a rozšíří šedou ekonomiku.

„Návrh Fialovy vlády je neuvěřitelný paskvil,“ zopakoval i předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„To není konsolidační balíček, to je likvidační balíček pro Českou republiku a pro naše občany,“ prohlásil Okamura.

Předseda poslaneckých frakcí vládních stran KDU-ČSL Aleš Dufek na začátku jednacího dne podal návrh na prodloužení doby pro schvalování balíčku. Místopředseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek jménem poslaneckých frakcí obou opozičních hnutí vznesl v souladu s jednacím řádem dolní parlamentní komory veto proti prodloužení lhůty na schvalování.

Návrhy zákonů můžou poslanci schvalovat dle jednacího řádu pouze ve středu a v pátek, vždy mezi 9. a 14. hodinou. Třetí čtení balíčku tedy bude pokračovat znovu ve středu 11. října. (at)