Evropská komise potrestala čipový Intel pokutou více než 9 miliard korun. (Ilustrační foto)

Evropská komise udělila společnosti Intel pokutu v přepočtu za více než 9 miliard korun. Americký výrobce byl potrestán za zneužití svého dominantního postavení na trhu s počítačovými čipy, když výrobcům počítačů nabízel slevy, aby používali jeho procesory místo konkurenčních. První pokutu v rekordní výši 1,06 miliardy eur (25,82 miliardy korun) dostal Intel již v roce 2009, ale Tribunál Soudního dvora Evropské unie ji však loni částečně zrušil.

Evropská komise funguje na evropském trhu jako exekutivní orgán Evropské unie a má také roli antimonopolního úřadu.

Tribunál tvrdil, že komise nedostatečně zdůvodnila své rozhodnutí, také  kritizoval část pokuty, kde komise popisovala, jak Intel vázal slevy na splnění konkrétních podmínek výrobců počítačů.

Tribunál nicméně uznal, že část námitek byla opodstatněná a že k poškození postavení konkurenční společnosti Advanced Micro Devices (AMD) aktivitami Intelu skutečně došlo.
Tribunál Soudního dvora EU se zastal Intelu, částečně zrušil miliardovou pokutu

Intel ovlivňoval trh roky, k nekalým praktikám na trhu mělo docházet mezi listopadem 2002 a prosincem 2006. Týkalo se to plateb, které společnost prováděla třem výrobcům počítačů – HP, Acer a Lenovo. Vyšetřování probíhalo několik let.

V reakci na tento verdikt přijala Komise nové rozhodnutí, ve kterém uložila americkému Intelu pokutu pouze za omezování konkurence. Z pokuty byly vyňaty informace o podmíněných slevách a nově byla Intelu vyměřena pokuta 376,36 milionu eur (9,2 miliardy Kč). Americký výrobce se může proti verdiktu odvolat. (at)