facebook Pavel osn

Prezidenti Pavel a Biden v OSN zaútočili na Rusko. (Ilustrační foto)

Prezident Petr Pavel z New Yorku vzkázal, že ruská invaze je porušením Charty OSN a Ukrajina si zaslouží mír, který nebude diktovaný agresorem. Nesouhlasí také s vojenskými aktivitami Číny u Tchaj-wanu. Americký prezident Joe Biden ve svém projevu zdůraznil, že jedině Rusko nese plnou zodpovědnost za současnou válku na Ukrajině a je to právě Rusko, které stojí v cestě míru. 

Prezident Petr Pavel pronesl projev před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Mluvil v něm o hrozbách přicházejících z Ruska i Číny.

„Rozsáhlá invaze na Ukrajinu je porušením Charty OSN a mezinárodního práva, které jsme všichni slíbili ctít,“ řekl.

„Rusko musí bezpodmínečně stáhnout všechna svá vojska z celého území Ukrajiny v rozsahu jejích mezinárodně uznávaných hranic. Vedoucí představitelé Ruska musí nést odpovědnost za zločin agrese vůči svému sousedovi,“ dodal.

Pavel vyjádřil i ostrý nesouhlas s vojenskými aktivitami Číny, které zvyšují napětí v Tchajwanském průlivu. Uvedl, že jakýkoli spor či názorový střet je třeba řešit mírovou cestou, případný ozbrojený konflikt v regionu by měl negativní důsledky pro celý svět.

Varoval také před hrozbou, kterou pro světovou bezpečnost představuje Írán či KLDR, která opakovaně testuje jaderné a mezikontinentální balistické rakety.

Americký preziden Biden Moskvě vyčetl, že jako cenu za ukončení konfliktu požaduje ukrajinskou kapitulaci, ukrajinská území a dokonce životy ukrajinských dětí. Svět podle něj musí zůstat jednotný v obraně Ukrajiny.

Varoval také, že žádný národ nebude v bezpečí, pokud „necháme Ukrajinu rozřezat“. Rusko podle něj věří, že se svět unaví a dovolí mu brutálně a bez následků ničit Ukrajinu.

Biden vyzval světové vůdce, aby nesnižovali podporu Ukrajině. Jeho slova sklidila na Valném shromáždění OSN potlesk. Zdůraznil také, že Spojené státy a jejich spojenci budou stát pevně za Ukrajinou v jejím boji za svobodu. Zároveň apeloval na Rusko, aby okamžitě ukončilo konflikt.

Americký Kongres v současné době projednává další vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině v hodnotě až 21 miliard dolarů. Díky tomu Biden čelí kritice některých republikánů, kteří prosazují omezení další pomoci. (at)