Američani již brzy dodají své tanky Abrams na pomoc Ukrajině, oznámil ministr Austin. (Ilustrační foto).

USA v nejbližší době dodají tanky Abrams na pomoc Ukrajině, oznámil americký ministr obrany Lloyd Austin na jednání tzv. kontaktní skupiny na vojenské základně USA Ramstein v Německu. Ukrajinská armáda má údajně získat starší modely M1A1 namísto původně zvažovaných M1A2, jejichž dodávky by trvaly nejméně další rok.

„Je mi potěšením, že mohu ohlásit, že tanky M1 Abrams, které Spojené státy přislíbily, už brzy budou dodány na Ukrajinu,“ prohlásil šéf Pentagonu.

Kontaktní skupina sdružuje pět desítek spojeneckých zemí s cílem koordinovat vojenskou pomoc určenou Kyjevu.

Od května letošního je ve vojenském prostoru Grafenwöhr v německém Bavorsku 31 tanků Abrams, na nichž ukrajinští vojáci absolvují výcvik. Ukrajina by postupně měl dostat všechny tyto stroje s tím, že v první várce by se mělo jednat o šest až osm tanků.

Austin na konferenci v Ramsteinu také přislíbil, že USA na svém území pomohou s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16.

Ocenil také, že ukrajinským silám se i přes velmi tvrdé boje s ruskými jednotkami „stále daří postupovat“.

„Čas není na straně ruského prezidenta Vladimira Putina, čas není nikdy na straně diktátorů a agrese,“ zdůraznil dále americký ministr.

Informoval, že USA a spojenci poskytli Ukrajině na obranu před ruskou invazí pomoc za celkem více než 76 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč). (sfr)