Poslední generace protest

Soud dal ekologickým aktivistům právo zabrat 1 pruh pražské magistrály. (Ilustrační foto)

Pražský městský soud rozhodl o žalobě aktivistů z ekologického hnutí Poslední generace proti pražskému magistrátu kvůli nařízení přesunout protestní pochod z magistrály na chodník. Praha měla omezit rozhodnutím shromažďovací právo. Aktivisté neuspěli s plánem na happening v celé šíři silnice před Národním muzeem.

Město podá kasační stížnost, hnutí to zvažuje. Poslední generace také oznámila, že opouští téma plošné třicítky a plánuje protestovat za zlepšení situace na magistrále. Uspořádat má deset pochodů.

Aktivisté na pražské magistrále protestovali již v první polovině roku, a to opakovaně. Některé pochody silnicí se neobešly bez incidentů, například řidič najížděl do aktivistů blokujících průjezd vozidel. Magistrát dlouho zvažoval s ohledem na ústavní práva, zda zasáhnout.

Až začátkem září vydal rozhodnutí, v němž přeplánoval trasu pochodu na blízké chodníky tak, aby protest nezasahoval do provozu na magistrále. Magistrát argumentoval primárně bezpečností a omezením práva volného pohybu většiny menšinou. Tento krok však nyní Městský soud v Praze označil jako chybný.

Pochodem, který magistrát přemístil na chodník, chtělo hnutí upozornit na potřebnou humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku.

Soud dal fakticky částečně za pravdu oběma stranám, z čehož vyplývá i to, že obě strany vážně zvažují kasační stížnost. Praze se nelíbí schválení pořádání protestů v silnici a Poslední generaci zákaz na desítky minut zablokovat plně dopravu kvůli uspořádání happeningu za humanizaci magistrály.

Spor se zřejmě potáhne ještě řadu měsíců, což nebrání aktivistům pořádat další pochody. Poslední generace se již nebude věnovat tématu zavedení plošné rychlosti 30 km/h, ale zaměří se na zlepšení stavu magistrály.

Další pochod, který již povede přímo po magistrále se uskuteční 3. října. Celkem plánuje hnutí svolat v období od října do února příštího roku deset pochodů. Známá jsou data 18. a 31. října, 15. a 18. listopadu, 13. prosince, 16. a 31. ledna a 13. února. (at)