Polsko masivně zbrojí: Od USA kupuje dalších 486 raketometů HIMARS, které straší Rusko. (Ilustrační foto).

Polsko si objednalo dalších 486 amerických salvových raketomerů HIMARS. Oznámil to ministr obrany Mariusz Błaszczak. První dodávky mají dorazit na konci roku 2025 nebo začátkem následujícího roku. Už dříve polská armáda získala 18 těchto raketometů, které se osvědčily na Ukrajině v boji proti ruským invazním jednotkám.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) je americký lehký salvový raketomet vyvinutý v 90. letech pro americkou armádu umístěný na podvozku nákladního vozidla M1140.

Błaszczak zdůraznil, že si Polsko osmnáct zařízení objednala již v roce 2019, takže jich celkem bude mít přes 500, což je podle něho dostatečný počet na odstrašení nepřítele.

Výzvou bude podle politika adaptace a integrace s polskými systémy.

„Po rozhovorech s polskými zbrojařskými firmami vás mohu ujistit, že dokončíme tuto integraci během dvou let,“ upřesnil Błaszczak.

Zařízení HIMARS vyrábí americká firma Lockheed Martin. To j schopno poslat rakety do vzdálenosti až 300 kilometrů.

„Do dvou let bude mít polská armáda nejsilnější pozemní síly a jednou z jejich nejvýznamnějších složek bude raketové dělostřelectvo,“ uvedl šéf polského resortu obrany.

Polsko plánuje, že raketomety HIMARS budou osazeny na podvozcích Jelcz a budou integrovány do systémů pro řízení palby dělostřelectva TOPAZ.

Podle mediálních informací si Polsko loni objednalo také raketomety typ Chunmoo v Jižní Koreji. První kus do Polska dorazil minulý měsíc a armáda ho osadila na podvozku Jelcz. (sfr)