Firma LEAG, spoluvlastněná Křetínského holdingem EPH, spustila plynovou elektrárnu Leipheim v Německu.

Společnost LEAG spoluvlastněná holdingem EPH prostřednictvím dceřiné společnosti EP Power Europe uvedla v jižním Německu poblíž města Ulm do provozu elektrárnu Leipheim, tedy svoji první plynovou elektrárnu. Jejím hlavním účelem je zajištění spolehlivosti dodávek energie.

Plynová elektrárna Leipheim o výkonu 300 MW bude hrát klíčovou roli při zabezpečování stability přenosové soustavy během energetické transformace v Německu, uvedla firma.

„Vzhledem k velikosti a důležitosti projektu jsme hrdí na to, že výstavba plynové elektrárny v Leipheimu a související připojení k síti byly dokončeny podle plánu a v rekordně krátkém čase.“

„Pro celý tým to byla velká výzva a my jsme rádi, že můžeme být důležitou součástí infrastruktury pro zajištění bezpečnosti energetických dodávek v Bavorsku,“ uvedl Jan Špringl, generální ředitel a místopředseda představenstva EP Power Europe.

Při slavnostním zahájení zdůraznil bavorský ministerský předseda Markus Söder mimo jiné důležitost konceptu plynových elektráren pro zajištění dodávek a stabilitu sítě.

Co se týče provozu elektrárny Leipheim, zařízení bude využíváno výhradně na žádost provozovatele sítě, společnosti Amprion, která je pověřena zajištěním stability sítě, což je kritický úkol převážně s ohledem na ukončení výroby elektřiny z jaderných elektráren a paralelního vyřazování uhelných elektráren.

Energetický a průmyslový holding (EPH) je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Spojeném království, Irsku, Francii, Nizozemsku a Švýcarsku. Daniel Křetínský ovládá 50 procent plus jednu akcii EPH a vykonává manažerskou kontrolu. Společnost J&T Energy Holding a.s. kontroluje 44 % mínus jednu akcii. Zbylých 6 % drží skupina manažerů EPH. (sfr)