Armáda ČR spouští virtuální náborové středisko. Shání mladé vojáky. (Ilustrační foto: archiv).

Armáda ČR spouští virtuální náborové středisko. Cílem je oslovit a získat do armádních řad mladší generaci. Virtuální náborové středisko představila ministryně obrany Jany Černochové (ODS) s tím, že jeho smyslem je zjednodušit a zrychlit komunikaci mezi armádou i rekruty.

Prostřednictvím platformy dostupné na adrese doarmady.cz bude možné dokládat veškeré dokumenty, ale tak například domlouvat zdravotní prohlídky, což by mělo proces rekrutace urychlit a zefektivnit.

„Naše náborové cíle jsou velmi ambiciózní,“ zdůraznila Černochová.

Přiznala, že zájemců o vstup do armádních služeb dlouhodobě není tolik, kolik by armáda potřebovala.

„Těch 30 tisíc vojáků z povolání a 10 tisíc aktivních záloh opakujeme jako mantru po minimálně dvě volební období,“ konstatovala Černochová.

V Armádě ČR dnes působí přes 28 tisíc profesionálních vojáků. Počet příslušníků v aktivních zálohách by měl letos dosáhnout počtu 4500.

Ministryně Černochová vysvětlila, že armádní virtuální náborobá platforma by měla umožnit a přiblížit vstup do armády i těm, kteří například nesplňují přísná zdravotní kritéria, ale zároveň mají zájem o službu a armáda jim může nabídnout jiné uplatnění.

Náčelník armádního generálního štábu Karel Řehka doplnil, že armáda nově představeným virtuálním náborovým střediskem cílí zejména na mladou generaci. Stávající náborová střediska však zůstanou i nadále v provozu. (sfr)