Evropská komise v poslední prognóze zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky EU na 0,8 procenta. (Ilustrační foto)

Evropská komise (EK) zhoršila výhled vývoje ekonomiky Evropské unie pro letošní rok. Nově nyní očekává, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,8 procenta, zatímco ještě na jaře čekala růst o jedno procento. Inflace má nadále zvolňovat a trh práce zůstane v dobré kondici.

Komise to zveřejnila ve své letní prognóze. Pomaleji poroste ekonomika i v příštím roce, a to o 1,4 procenta. To je 0,3 procentního bodu méně, než komise předpokládala v jarní prognóze. V loňském roce ekonomika EU vykázala růst o 3,4 procenta.

Podobně ekonomika eurozóny letos poroste pomaleji. Podle EK vykáže růst o 0,8 procenta místo dosud očekávaných 1,1 procenta. Růst se tím výrazně zpomalí z 3,3 procenta loni. V příštím roce ekonomika v zemích používajících euro podle odhadu komise vzroste o 1,3 procenta místo dříve očekávaných 1,6 procenta.

Inflace bude podle komise dál zvolňovat. Harmonizovaný index spotřebitelských cen v EU v letošním roce zpomalí na 6,5 procenta a příští rok na 3,2 procenta. Na jaře komise očekávala pro letošní rok inflaci 6,7 procenta a pro příští rok ji předpovídala na 3,1 procenta.

V eurozóně letos inflace podle EK dosáhne 5,6 procenta a v roce příštím 2,9 procenta. Stále tak zůstane nad dvouprocentním limitem, který si pro zachování cenové stability stanovila Evropská centrální banka (ECB).

Evropská komise nadále očekává slabší dynamiku růstu i v příštím roce, hospodářskou aktivitu budou stále omezovat vysoké úrokové sazby. Tempo růstu se ale zlepší díky zpomalující inflaci, silnému trhu práce a reálným příjmům. Přetrvávajícím rizikem pro ekonomiku je pokračující válka na Ukrajině. (at)