CZECHOSLOVAK GROUP se úspěšně prezentovala na obranném veletrhu Kielce v Polsku.

Klíčové společnosti CZECHOSLOVAK GROUP, jako jsou EXCALIBUR ARMY, RETIA, MSM GROUP, TATRA TRUCKS,  TATRA DEFENCE VEHICLE i Pocket Virtuality měly už tradičně jako jeden z největších vystavovatelů možnost prezentovat své inovativní výrobky a špičkové technologie na obranném veletrhu Targi Kielce S.A. v Polsku.

Produkty těchto firem ze skupiny CSG jsou již ve výzbroji polské armády a podle holdingu CSG se znovu potvrdilo, jaký je o ně u návštěvníků obrovský zájem.

Hlavně o unikátní podvozek Tatra, letos slavící své stoleté výročí, který byl na veletrhu zastoupen v několika provedeních polské armády.

Veletrh v Kielcích patří mezi největší veletržní akce věnované vojenské technice ve střední a východní Evropě. Akci  navštěvují největší světové velmoci obranného průmyslu.

Společnost EXCALIBUR ARMY letos na veletrhu MSPO v polských Kielcích představila protidronový komplet MR-2 na podvozku Toyota Land Cruiser, přezdívaný „Viktor“.

Jedná se o lehký vysoce mobilní prostředek proti nízkoletícím letadlům, vrtulníkům nebo větším dronům a samozřejmě je využitelný i proti pozemním cílům.



Jeho hlavní předností je velmi výkonná termokamera, která umožňuje detekci a identifikaci cílů na velké vzdálenosti ve dne, v noci a to i za ztížených podmínek (déšť, sníh, mlha, kouř, dýmová clona), nebo v lehké vegetaci.

Kulomety systému disponují ničivou silou se schopností prostřelení většiny lehce a středně obrněných vozidel.

Společnost EXCALIBUR ARMY přivezla do Polska z českého Šternberku vedle bojového vozidla „Viktor“ také mnohem větší kalibr – vyprošťovací a odsunové vozidlo TREVA-30.

Jedná se o první v Česku vyvinutý dvounavijákový jeřáb. Je postaven na podvozku TATRA FORCE 8×8, který umožňuje provoz v opravdu náročných terénních a klimatických podmínkách.

Samozřejmě v souladu s tradiční Tatrováckou koncepcí plně využívá výhody minimálního namáhání nástavby díky pevnému rámu a nezávislému odpružení poloos.



TREVA je navíc vybavena pancéřovanou čtyřdveřovou kabinou stejného typu jako u naší nové houfnice MORANA. Pojme tak kromě obsluhy i osádku odtahovaného vozidla.

Kromě jeřábu o nosnosti 30 tun, radlice pro úpravy terénu, odsunového zařízení a dalšího příslušenství má k dispozici hlavní naviják, jenž dokáže s prokladkováním vyvinout vyprošťovací sílu až 750 kN na vzdálenost přes 30 metrů.



Zajímavostí je, že letošním hlavním partnerem výstavy byla Jižní Korea, která představila svá řešení pro bojiště 21. století – od dronů, vrtulníků a stíhaček přes tanky a obrněná vozidla až po prostředky elektronického boje.

Celkem se na veletrhu prezentovalo několik desítek korejských firem např. Hyundai Rotem, Kia a Hanuha. Celou akci provázelo mnoho konferencí a prezentace tradičních Korejských bojovníků a jejich umění. (sfr)