Fiala a Výborný se s obchodními řetězci pokusili dojednat snížení cen potravin v Česku. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Premiér Fiala a ministr Výborný po jednání s obchodními řetězci oznámili, že s tuzemskými obchodníky vyjednali snížení cen potravin v Česku s tím, že obchodníci slíbili, že ve svých cenách zohlední snížení daně z přidané hodnoty (DPH) o 3 procentní body, k němuž by mělo dojít od 1. ledna 2024.

„Ceny potravin musí být nižší a chceme využít všech možností, které k tomu máme. Dnes se nám na jednání se zástupci obchodních řetězců na Ministerstvo zemědělství dostalo ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat a obchodní řetězce budou ještě více dbát na kvalitu potravin, které nabízejí,“ uvedl premiér Petr Fiala.

„Dobrou zprávou je, že ceny některých potravin už klesají. To však neznamená, že budeme snižovat náš tlak na to, aby se u nás prodávaly kvalitní potraviny za dostupné ceny,“ dodal.



Zástupci osmi významných obchodních řetězců se během jednání na ministerstvu zemědělství setkali sministrem Výborným a s premiérem Petrem Fialou z ODS. Během schůzky ujistili představitele vlády, že plánované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) bude mít vliv na pokles cen potravin a že budou klást ještě větší důraz na kvalitu potravin.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) prohlásil, že je spokojený s tímto slibem a věří, že snížení DPH o tři procentní body od prvního ledna bude viditelné na cenovkách potravin.

Navrhované přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby DPH na 12procentní je součástí vládního návrhu tzv. konsolidačního balíčku, který projednává Poslanecká sněmovna.

Premiér Fiala konstatoval, že se vláda nesnaží být soudcem v otázce, kdo nese větší odpovědnost za vysoké ceny potravin v posledním roce. Místo toho se snaží najít cestu, jak zajištěním cen potravin umožnit českým spotřebitelům přístup k potravinám s odpovídající kvalitou, jak tomu je v okolních zemích. (sfr)