Koncesionářský poplatek ČT a rozhlasu budou lidé v ČR platit i za svůj mobilní telefon. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Koncesionářský poplatek České televizi od roku 2025 vzroste o 25 korun na 160 Kč měsíčně. Poplatek za Český rozhlas se zvýší o 10 korun na 55 Kč měsíčně. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, typicky se to týká mobilního telefonu.

Oznámil to ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Se zdražením poplatků počítá návrh takzvané velké mediální novely, na kterém se shodli zástupci vládní koalice.

Rozšířit se má počet plátců koncesionářských poplatků. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoliv zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií.

Týkat se to má osob, které nemají televizi, ale vlastní zařízení, která může přijímat televizní signál, například mobilní telefon.

Pokud někdo vlastní jen jednodušší mobilní telefon, který neumožňuje sledovat televizi, bude mít možnost napsat čestné prohlášení o tom, že nevlastní žádné zařízení, které umožňuje sledovat televizi.

Ministr Baxa zvýšení poplatků zdůvodnil slovy: „Veřejnoprávní média mají vysokou kvalitu a důvěryhodnost“.

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků představil ve Sněmovně společně se zástupci stran pětikoalice.

Novinkou novely má být zavedení práva Nejvyššího kontrolního úřadu ke kontrole hospodaření veřejnoprávních médií.

Domácnosti v Česku dnes platí jeden poplatek za celou domácnost. Podnikatelé a firmy platí za každý přijímač, když u televize poplatek činí 135 korun a u rozhlasu 45 korun měsíčně. (sfr)