Pražská plynárenská snížila cenu zemního plynu až o 44 % pod vládní stropy.

Pražská plynárenská snížila s účinností od 1.9. 2023 prodejní ceny zemního plynu v rámci svého základního ceníku „STANDARD“ a u produktů na tento ceník přímo navázaných. Jedná se již o třetí snížení ceny v roce 2023.

Prodejní ceny zemního plynu v rámci ceníků budou nyní až o 44% pod vládou stanoveným cenovým stropem.

V této souvislosti však Pražská plynárenská zdůraznila, že aktuálně nemá žádné zákazníky z řad domácností, kteří by měli cenu vyšší, než je vládou stanovený cenový strop.

Ve srovnání s předcházejícím základním ceníkem se jedná o pokles v průměru o 16 %.

Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody (spotřeba 4 MWh/rok), ušetří ročně cca  1 450 Kč (oproti vládou stanovenému cenovému stropu pak  4 600 Kč).

Domácnost v bytě, která využívá zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení (spotřeba 11 MWh/rok), ušetří ročně cca 4 000 Kč (oproti vládou stanovenému cenovému stropu pak 12 600 Kč).

Navazující předpis zálohových plateb obdrží zákazníci, kterých se přepočet záloh týká,  průběžně během následujících týdnů.

„Jako dodavatel energií vlastněný hlavním městem Prahou považujeme za prioritu, přenášet pozitivní vývoj na velkoobchodních trzích co nejrychleji směrem k našim zákazníkům.“

„V letošním roce tak  cenu plynu snižujeme již po třetí a pro zákazníky jsme kromě toho připravili i nové cenové produkty, které mají nyní k dispozici. Z pohledu ceny dodávaného zemního plynu mají tak poměrně široký  výběr různých možností,  dle svých preferencí,“ uvedl Ludvík Baleka, předseda  představenstva Pražské plynárenské.

Dceřiná společnost Pražská plynárenská Distribuce je provozovatelem distribuční plynovodní soustavy v Praze a okolí, kde provozuje téměř 4,5 tisíce kilometrů  plynovodních sítí. (sfr)