fiala

Premiér Fiala: Nemůžeme pro Česko najít správný směr. (Ilustrační foto)

Česká republika stojí na křižovatce, rozhlíží se a nemůže se rozhodnout, jaký nabere směr. Řekl premiér Petr Fiala (ODS). Za problém označil absenci dlouhodobé společenské shody na hlavních prioritách směřování republiky. K nejvyspělejším zemím  ale může podle něj ČR znovu patřit, pokud dokáže naplno využít geografickou polohu a ekonomický a lidský potenciál.

Fiala na konferenci Česko na křižovatce upozornil, že Česko bylo dlouhou dobu bez vizí.

„Vrcholem vládnutí bez vizí byla minulá dekáda, byla to ztracená léta. Stát se nikam neposunul z hlediska infrastruktury, kvality služeb či odolnosti vůči krizím. Nepřipravili jsme se také na rizika, které přináší vývoj ve světě,“ řekl.

Za rizikové označil naši jednostrannou závislost na ropě, chronicky rozestavěnou dálniční síť, vlakovou dopravu narážející na limit i dlouhodobou rezignaci na sebevědomí prosazovat zájmy v mezinárodní politice.

„Nedostatek sebevědomí rámuje debatu, není k tomu ale důvod. Nejsme malá, nevýznamná zemička. Žije se tu dobře a bezpečně, a to i normálním lidem. To je situace, kterou ve většině zemí světa nenajdeme,“ uvedl premiér.

„Jsme na křižovatce. To není náš hlavní problém. Jsme tam poměrně dlouho. Náš problém je, že tam pořád stojíme, rozhlížíme se, nedokážeme si vybrat směr. A teď se zdá, že zelená každým okamžikem zhasne, a tak prováháme správný okamžik,“ řekl.

„Má-li se Česko dostat na světovou špičku, musí se samo stát křižovatkou. Musí se stát křižovatkou Evropy. Můžeme patřit k nejvyspělejším zemím světa, pokud dokážeme naplno využít geografickou polohu, ekonomický a lidský potenciál,“ uvedl.

Doprava, energetická infrastruktura, jádro, lithium, čipy a trendy v IT jsou podle něj oblasti, které mají obrovský potenciál změnit zemi.

„Česká republika musí být do deseti let centrem vzdělanosti a nových myšlenek. Musíme mít školy, které rozvíjejí každý talent,“ řekl.

Tématy konference Česko na křižovatce, kterou Fialův projev zahájil a kterou pořádá Hospodářská komora ČR ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy, Svazem obchodu a cestovního ruchu, Potravinářskou komorou a dalšími oborovými organizacemi, bude i trh práce, vzdělávání, věda, výzkum a kapitálový trh.

Premiér bude také diskutovat s podnikateli a představiteli vybraných firem o efektivních strategiích a podmínkách pro nastartování nového ekonomického růstu českého hospodářství. Součástí debaty bude také celospolečenská vize pro následující tři dekády. (at)