Německo schválilo balíček daňových úlev za 32 miliard eur (770 miliard Kč) na restart ekonomiky. (Ilustrační foto)

Německá vláda dnes schválila čtyřletý balíček daňových úlev pro firmy za 32 miliard eur (770,4 miliardy Kč). Ten má znovu nastartovat růst tamní slábnoucí ekonomiky. Balíček zahrnuje i dotace na úhradu 15 procent nákladů na ekologické investice společností.

Opatření ještě musí projít německým parlamentem a získat souhlas spolkových zemí. Jedná se o zmírněnou verzi oproti původnímu plánu trojkoaliční vlády na odpisy, které by pokryly i náklady na investice do digitální infrastruktury.

Snížení daní ve výši přibližně sedm miliard eur ročně je v kontextu ekonomiky s hodnotou čtyři bilionů eur mírné. Ekonomové vládu kritizují za to, že nejde dostatečně daleko. Mezi další výhody firem patří i velkorysejší možnosti odpisů.

Balíček, který podpořil liberální ministr financí Christian Lindner, měl být původně schválen již před dvěma týdny, ale zamítla ho ministryně pro rodinu za Zelené Lisa Pausová, která požadovala miliardy eur na nové přídavky na děti. I to bylo ve zmenšené podobě schváleno.

Již začátkem letošního roku se německá ekonomika dostala do technické recese, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu následujících za sebou. Ve druhém čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zůstal hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny, meziročně klesl o 0,2 procenta. (at)