Z windfall tax a odvodu z "nadměrných příjmů" stát za letošek očekává výnos 64,5 miliardy Kč. (ilustrační foto).

Ministerstvo financí (MF) aktuálně očekává, že na windfall tax a na odvodu z nadměrných příjmů firem při výrobě elektřiny v letošním roce vybere celkem 64,5 miliardy korun. Dřívější odhady výnosu byly podstatně nižší. Nové údaje odhadovaných příjmů vyplynuly z podkladů na jednání Výboru pro rozpočtové prognózy.

Ministerstvo financní zlepšilo odhad z dubna, kdy očekávalo příjem z windfall tax a odvodu z nadměrných příjmů jen ve výši 40,3 miliardy korun.

Zákon o státním rozpočtu na letošní rok přitom počítá s výnosem z windfall tax a odvodu z nadměrných příjmlů celkem ve výši 100 miliard korun.

Rozdíl mezi očekávaným výnosem a současným odhadem činí 35,5 miliardy Kč.

V dubnu ministerstvo počítalo s výnosem windfall tax ve výši 28 miliard korun. Nyní počítá s 46 miliardami korun. Rozpočet předpokládal inkaso 85 miliard korun.

U odvodu z nadměrného zisku nyní resort financí počítá s vyšším výnosem než při sestavování rozpočtu. Nynější odhady předpokládají inkaso 18,5 miliardy korun, v zákonu o státním rozpočtu to bylo 15 miliard korun. V dubnu ministerstvo čekalo výnos 12,3 miliardy korun.



Tzv. windfall tax, neboli daň z neočekávaných zisků stát uvalil na energetické, petrochemické a těžební firmy a na velké banky.

Konkrétně se týkají firem ČEZ, EPH a energetické skupiny Sev.en. A dále šesti největších tuzemských bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Moneta, Raiffeisenbank).

Státní rozpočet zatím nezískal žádné příjmy z daně z neočekávaných zisků. Zálohy za první tři čtvrtletí jsou totiž splatné až v září.

Na odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny odvedly firmy do rozpočtu do konce července 13,4 miliardy korun.

Materiál ministerstva financí předpokládá, že odvod z nadměrného zisku dosáhne příští rok 200 milionů korun, v roce 2025 už bude nulový.

Na windfall tax by měl stát příští rok inkasovat 17 miliard korun a v roce 2025 deset miliard korun.

Materiály pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy očekávají pro letošek také zvýšení inkasa většiny daní. Výjimkou jsou spotřební daň z tabáku, kde by výnos měl klesnout o 600 milionů korun na 58,8 miliardy korun, a majetkové a silniční daně, kde by se inkaso mělo snížit na 600 milionů korun z loňských 1,8 miliardy korun.

Na dani z příjmu fyzických osob by měl stát vybrat 230 miliard korun, zatímco loni to bylo 195,5 miliardy korun. Výnos daně z příjmu právnických osob by se měl zvýšit na 305 miliard korun z loňských 235,3 miliardy korun.

Výnos daně z přidané hodnoty (DPH) by měl vzrůst na 570 miliard korun proti loňským 536,2 miliardy korun. Proti dubnu ministerstvo zlepšilo odhad výnosu přímých daní, naopak odhad inkasa DPH klesl. (sfr)