Za elektřinu z obnovitelných zdrojů lidé zaplatí o 1800 korun víc, Stanjura chce omezit dotace. (Ilustrační foto)

Ministerstvo financí chce snížit celkový objem plateb na podporu obnovitelných zdrojů energie, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Jednou z možností může být i změna zákona, která by omezila dotace. Platby na podporované zdroje energie v letošním roce plně hradí stát, podle ministra by se v příštím roce měl vrátit systém z předchozích let, kdy byly úhrady rozděleny mezi stát a odběratele.

Zatím není zřejmé, jakým podílem. Podle propočtů by domácnost mohla připlácet na obnovitelné zdroje kolem 1800 korun ročně.

Od roku 2006 bylo na obnovitelné zdroje energie v Česku vyplaceno přes 500 miliard korun. Až do loňského roku dotaci z části poskytoval stát a část doplatili ve fakturách za elektřinu spotřebitelé. Na tento rok tyto platby kvůli vysokým cenám energií převzal plně stát. Od příštího roku letošní výjimka nejspíš skončí.

Současný stav, kdy stát platí plnou podporu je podle Stanjury neudržitelný. Bude proto prosazovat, aby se v příštím roce příspěvek opět rozdělil mezi stát, domácnosti a firmy.

Od příštího roku by měl skončit i vládou stanovený limit cen energií. Stanjura již dříve avizoval, že s prodloužením opatření s ohledem na vývoj cen energií na trzích nepočítá. (at)