Slovensko se odstřihlo od jaderného paliva z Ruska. Dodávat bude Westinghouse. (Ilustrační foto)

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), podepsal smlouvu s americkou firmou Westinghouse o dodávce jaderného paliva pro své elektrárny. Oznámily to SE, podle kterých je cílem diverzifikace dodávek tohoto typu paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny už nebude závislé na dovozu ruského jaderného paliva.

První dodávky paliva by měl slovenský podnik dostat přibližně do jednoho roku od chvíle, kdy použití tohoto paliva bude schváleno v souladu se slovenskými zákony. Zajištění dalšího dodavatele jaderného paliva pro slovenské elektrárny je důležitým krokem k posílení energetické bezpečnosti Slovenska.

SE provozují jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na západě Slovenska. V atomové elektrárně Mochovce nyní pokračuje spouštění třetího bloku a také dostavba bloku čtvrtého .První dva bloky tam jsou již roky v provozu. Výroba elektřiny v jaderných elektrárnách se podle SE podílí na produkci proudu na Slovensku z 59 %. Tento podíl se ještě zvýší po dokončení elektrárny Mochovce a po skončení výroby elektrické energie z hnědého uhlí.

Westinghouse by měl od příštího roku dodávat palivo také do české jaderné elektrárnu Dukovany a také se podílet na dodávkách paliva pro elektrárnu Temelín.(at)