LAMA energy: Cenový strop na energie zřejmě skončí. Co z toho plyne pro zákazníky. (Ilustrační foto)

Tuzemský dodavatel energií, společnost LAMA energy, se vyjádřil k možnému konci cenových stropů na energie v Česku a to v kontextu dopadů takového opatření na koncové odběratele. Připomněl v této souvislosti nabídku cenového tarifu bez závazku na plyn i elektřinu. Zákazníci u něj mají cenu fixovanou vždy na jeden měsíc, a dozvědí se ji vždy na konci předešlého měsíce. 

Cenový strop na energie pravděpodobně přestane platit na konci roku, co to znamená?

Cenový strop na energie příští rok pravděpodobně pokračovat nebude. Alespoň to v minulém týdnu řekl ministr financí Zdeněk Stanjura. Zároveň se ale nebude rušit předčasně, jak navrhují některé politické strany. Na tuto debatu už totiž nezbývá moc času.

Co to pro koncové odběratele znamená, když většina dodavatelů energií stejně nabízí ceníky pod cenovým stropem?

Hlouběji do kapsy sáhnou ti, kteří byli nuceni uzavřít smlouvu s dodavatelem za ceny z loňského roku. Těm zastropování cen na celý letošní rok výrazně pomohlo. S koncem opatření se však opět dostanou na původní vyšší cenu.

Údajně se jedná o tisíce českých domácností. Otázkou je, na jak dlouhou dobu lidé při uzavření smlouvy cenu fixovali. Tehdejší doporučení se totiž dost lišila. Někdo radil nefixovat vůbec, někdo na rok, někdo na tři roky.

Penále za předčasné vypovězení smlouvy

Zmiňované tisíce domácností sice v celkovém počtu obyvatel nevypadají nijak hrůzostrašně a pravděpodobně se jich zrušení cenové stropu dotkne jen na několik měsíců, maximálně rok, i tak to pro někoho ale může být likvidující. Zároveň nemohou smlouvu vypovědět před uplynutím smluvní doby, za to si dodavatelé účtují nemalé poplatky.

Pomoc postiženým domácnostem

Zda stát těmto rodinám pomůže, není jasné. S žádným konkrétním plánem ale zatím nikdo nepřišel a ani se nehovoří o tom, že by toto téma vůbec bylo na pořadu dne. Na druhou stranu, systém nejrůznějších sociálních podpor v České republice funguje a mnohé příspěvky lze vyřešit online.

Problém tkví v tom, že o nich lidé většinou ani neví, nebo si jejich vyřízení představují složitě a nechce se jim pouštět do byrokratického kolečka. Pokud už však někdo má zřízenou identitu občana, může se státem komunikovat online.

A například příspěvek na bydlení je záležitostí několika minut, má-li žadatel k dispozici všechny podklady. Do tohoto příspěvku se navíc jako nezbytný náklad započítávají i energie.

Otázkou nadále zůstává, co poté, až smlouva s dodavatelem vyprší. Jak hledat nového a jak uzavřít smlouvu, která nebude za další dva roky představovat přemrštěnou finanční zátěž?

Tarify bez závazku

Někteří dodavatelé už přišli s novými ceníky a zákazníci nemusí fixovat. Český dodavatel LAMA energy například nabízí tarif bez závazku, a to jak na plyn, tak na elektřinu. Zákazníci mají cenu fixovanou vždy na jeden měsíc, tu se dozví na konci předešlého měsíce.

A pokud by byla nad jejich možnosti, mají jen měsíční výpovědní lhůtu. LAMA energy navíc novým zákazníkům s tímto tarifem nabízí i internetovou televizi na jeden rok zdarma. V tomto tarifu se cena elektřiny pohybuje 45 % pod vládním stropem, cena plynu je dokonce 55 % pod vládním stropem, uvedla ve svém vyjádření společnost LAMA energy. (sfr)