Putin volal Muskovi s žádostí o pomoc ve válce s Ukrajinou. (Ilustrační foto)

Americký miliardář Elon Musk zvažuje, že Ukrajincům odpojí internet, který zemi prostřednictvím satelitní sítě Starlink poskytuje od začátku invaze. S Kremlem udržuje kontakty trvale a s ruským prezidentem Vladimirem Putinem konzultoval situaci.

Zveřejnil to deník The New Yorker.

„Zdálo se mi, že je nervózní z toho, že zapojení Starlinku je v Rusku stále více vnímáno jako podpora ukrajinského válečného úsilí. Hledal způsob, jak uklidnit ruské obavy,“ řekl New Yorkeru nyní již bývalý náměstek ministra obrany Colin Kahl, který s Muskem o dalším poskytování služeb Starlinku Ukrajincům jménem americké vlády jednal.

Soustava satelitů společnosti SpaceX Ukrajině slouží ke koordinaci úderů dronů a dělostřelectva a k živému přenosu videa z bojiště a ke shromažďování zpravodajských informací. Musk se obává, aby snahy o protiofenzívu nevedly k další eskalaci konfliktu.

Autor článku v New Yorkeru Ronan Farrow uvedl, že ačkoliv to Musk neřekl, panují v obavy, že Musk po konzultaci s Rusy přerušuje služby Starlinku v místech, kde by mohlo dojít k nejcitlivějším zásahům, respektive k největší eskalaci. Jedná se o v oblasti Krymu nebo ruské Černomořské flotily.

Nejbohatší muž světa již od začátku konfliktu v únoru roku 2022 poskytuje Ukrajině bezplatný přístup ke svým bezdrátovým internetovým terminálům Starlink. Ty tak rychle začaly plnit zásadní úlohu v komunikaci Ukrajinců a koordinaci odporu včetně protiofenzívy.

Na konci loňského roku se ale Musk začal obávat, aby nebyl Starlink ukrajinskou armádou zneužíván k plánování útočných vojenských operací. Starlink rovněž blokuje využívání svých satelitů k operacím bezpilotních letounů. Později si Musk vymohl, aby mu Pentagon a další země začaly za poskytování internetu Ukrajině platit.

Ještě nedávno Pentagon s Muskovou společností Space X uzavřel smlouvu, která měla zajistit Ukrajině stabilní službu. Ta je nyní nejistá. (at)