Prezident Putin si do JAR netroufl. Na summit zemí BRICS za sebe poslal ministra Lavrova.

Ruský prezident Vladimir Putin si nakonec netroufl osobně se zúčastnit summitu zemí BRICS, který se koná v jihoafrickém Johhanesburgu. Na summit zemí BRICS za sebe poslal ministra Lavrova. Putinovi hrozilo v JAR zatčení, i když jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa vyslovil obavu, že by to vyvolalo válku s Ruskem.

Na Vladimira Putina je vydaný zatykač Mezinárodního trestního soudu v souvislosti s vojenskou agresí Ruska proti Ukrajině.  Na základě toho by měla Jihoafrická republika ruskou hlavu státu zatknout v případě, že by se Putin osobně dostavil na summit BRICS.

Putin byl přitom na summit BRICS pozván. Jihoafrická republika (JAR) je členem Mezinárodního trestního soudu a měla by proto v případě Putinovi účasti zatčení vykonat.

Jihoafrický postoj k ruské invazi je i proto po celou dobu neutrální.

Nakonec se však tento problém vyřešil tím, že na summitu zemí BRICS reprezentuje Rusko ministr zahraničí Sergej Lavrov.

BRICS je neformální sdružení pěti zemí, Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, od nichž se odvozuje i zkratka.

Vznik této skupiny iniciovalo Rusko roku 2006, když první summit proběhl v červnu 2009 v ruském Jekatěrinburgu. Jihoafrická republika přistoupila formálně až začátkem roku 2011.


Ruský prezident Putin, indický premiér Naréndra Módí a čínský prezident Si Ťin-pching na okraj summitu zemí G20, Osaka 2019.


Čínský prezident Si Ťin-pching se vydává na první zahraniční cestu do zámoří od začátku pandemie onemocnění covid-19.

Do jihoafrického města zavítá také indický premiér Naréndra Módí a brazilský premiér Luiz Inácio Lula da Silva. Celou akci hostí jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

Na summit rovněž dorazí zástupci několika desítek zemí Afriky, Asie a Blízkého východu. Mnohé doufají, že brzy budou přizvány do tohoto bloku.

„Jihoafrická republika nebude zatažena do soupeření mezi globálními mocnostmi a chce se vyhnout světu, který je stále více polarizován soupeřícími tábory,“ uvedl k summitu jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

„Naše rozhodnutí nepřidat se k žádné z globálních mocností neznamená, že jsme v zásadních otázkách nebo národních zájmech neutrální,“ doplnil bez dalšího vysvětlení. (sfr)