Zelenskyj: Nizozemsko a Dánsko darují Ukrajině 61 letounů F-16. (Ilustrační foto)

Nizozemsko a Dánsko se zavázaly Ukrajině dodat letouny F-16. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému řekl nizozemský premiér v demisi Mark Rutte. Počet stíhaček předseda vlády zatím nespecifikoval. Zelenskyj na síti X, sdílel, že se jedná o 42 stíhaček F-16 pro Ukrajinu. Dánská premiérka Mette Frederiksenová následně uvedla, že Kodaň daruje dalších 19 stíhaček.

Zelenského prohlášení je v mírném rozporu s vyjádřením Rutteho, který dříve řekl, že Nizozemsko má k dispozici 42 stíhaček, ale je zatím brzy na to říct, zda Ukrajina získá všechny. Nyní ale oznámil, že Nizozemsko a Dánsko se zavazují k dodávce letounů F-16 Ukrajině a jejímu letectvu ve spolupráci se Spojenými státy a dalšími partnery, jakmile budou splněny podmínky pro tuto dodávku.

Oznámení přišlo ihned poté, co si Rutte se Zelenským prohlédli dvojici šedivých strojů F-16 v hangáru na základně v Eindhovenu.

Krátce po oznámení o dodávkách stíhaček kancelář dánské premiérky uvedla, že Zelenskyj se z Nizozemska vydá rovnou do Dánska. Dar 19 stíhaček pro Ukrajinu pak Frederiksenová oznámila na společné tiskové konferenci se Zelenským ve Skrydstrupu. Prvních šest by Ukrajina mohla převzít na přelomu roku.

Ukrajina stroje F-16 dostane po splnění podmínek , mezi ně patří mimo jiné úspěšný výcvik pilotů i techniků pro stroje americké výroby a logistické a infrastrukturní plánování. Výcvik ukrajinského personálu by měl začít v dalších měsících. Probíhat bude v Dánsku, Rumunsku a Británii.

Stíhačky F-16 by v budoucnu nemusely být jedinými západními letouny v rukou ukrajinského letectva. Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možném dodání stíhaček Gripen. (at)