Ukrajina přece jen získá stíhačky F-16, dodají je Nizozemsko a Dánsko. (Ilustrační foto)

Nizozemsko a Dánsko budou moci Ukrajině poskytnout stíhačky F-16. Obě země dostaly povolení od Spojených států, jejichž souhlas byl k takovému kroku nutný. Kyjev by měl letadla získat, jakmile jeho piloti dokončí výcvik, který již začal tento měsíc. První piloty bojeschopné na nových strojích by Ukrajina mohla mít k dispozici začátkem příštího roku.

Současné letky ukrajinské armády se v příštích měsících rozšíří i o stíhačky F16. Jako první by je Kyjevu mělo dodat Nizozemsko a Dánsko. Povolení k transferu přislíbil americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Rozhodnutí USA potvrdili i ministři zahraničí obou zemí.

Američtí představitelé vyjádřili názor, že proudové stíhačky F-16 by Ukrajině v její současné protiofenzivě příliš nepomohly a vzhledem k ruským systémům protivzdušné obrany a nejednoznačné vzdušné situaci nad Ukrajinou nezmění poměr sil ani poté, co nakonec na Ukrajinu dorazí.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dříve uvedl, že Ukrajina nejspíš získá moderní stíhací letouny od zemí NATO, ale finální rozhodnutí zatím nepadlo. Dodávky dalších zbraní bojující Ukrajině mohou pomoci při stávající ukrajinské ofenzivě a je možné, že mezi těmito dodávkami budou i moderní stíhací letouny, uvedl šéf aliance.

Spojené státy oznámily, že poskytnou Ukrajině další zbrojní pomoc v odhadované hodnotě 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun). Balíček podle Blinkena zahrnuje munici pro protivzdušnou obranu, dělostřelecké systémy či prostředky určené k likvidaci min.

Ukrajinský vzdušný prostor by mohly v následujících měsících střežit i nové vrtulníky z Česka. Tento týden to naznačila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Armáda postupně přebírá americké helikoptéry Venom a Viper, které nahradí bitevníky Mi-24 sovětské výroby.

Vzdušná nadvláda je jedním z předpokladů úspěšné ukrajinské protiofenzivy. (at)