Benzín i nafta v Česku v uplynulém týdnu zdražily o desítky halířů. Růst cen ale zmírnil. (Ilustrační foto).

Benzín i nafta v Česku v uplynulém týdnu zdražily o desítky halířů. Růst ceny se ale proti předchozím dnům zmírnil. Benzín Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o osmnáct haléřů na 39,42 koruny za litr. Nafta zdražila o 75 haléřů na 37,46 koruny za litr.

Předchozí dva týdny nafta zdražovala týdně zhruba o dvě koruny a cena benzinu v předchozím týdnu stoupla o 59 haléřů.

Vyplynulo to z údajů společnosti CCS.

Zdražování u nafty výrazně zrychlilo od začátku srpna, kdy byla na návrh vlády zvýšena spotřební daň.

Paliva v Česku postupně zdražují už zhruba od konce letošního května. Od začátku srpna navíc u nafty urychlilo růst ceny, když se 1. srpna spotřební daň na naftu vrátila na úroveň platnou do loňského června.

Tehdy Fialova vláda prosadila její dočasné snížení kvůli vysokým cenám, aby ulevila zejména dopravcům.

Nejlevnější benzín tankují nyní řidiči v Jihočeském kraji, kde litr vyjde v průměru na 39,03 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde se litr prodává průměrně za 35,90 koruny.

Nejdražší paliva jsou nadále v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 40,27 koruny a litr nafty 38,50 koruny.

Pohonné hmoty v ČR za poslední dva týdny zdražily více, než činí průměr v Evropské unii. Zatímco litr benzínu v tuzemsku zdražil za toto období o 1,1 koruny, cena v EU v průměru stoupla v přepočtu o 0,60 koruny na litr.

Nafta v Česku za stejnou dobu zdražila o čtyři koruny na 37,50 koruny za litr, když v EU stoupla v průměru v přepočtu o 1,80 koruny.

Vyplynulo to z údajů Evropské komise.

Jediným unijním státem, kde v posledních dvou týdnech zlevnily benzín i nafta, je Polsko.

Benzín i nafta jsou však v ČR stále levnější než loni ve stejnou dobu, kdy stoupaly po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Benzin je nyní o 1,29 koruny na litru levnější než před rokem, nafta o 5,09 koruny. (sfr)