Objem poskytnutých hypoték se snížil, úroková sazba klesla na 5,8 %. (Ilustrační foto)

Úrokové sazby v červenci pokračovaly v poklesu a dostaly se na úroveň 5,8 %. To je nejnižší hodnota od srpna minulého roku. Banky a stavební spořitelny poskytly v červenci hypoteční úvěry za 11,4 mld. Kč. Meziměsíčně tak objem poskytnutých hypoték poklesl o 18 %. Červenec obvykle bývá z pohledu aktivity na hypotečním trhu vzhledem k prázdninovým měsícům slabší a oproti červnu tradičně klesá. 

Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v červenci letošního roku hypotéky v celkovém objemu 11,4 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně poklesl o 2,6 mld. Kč, což představuje 18% meziměsíční snížení. Červenec však bývá tradičně jedem z nejslabších měsíců v roce a aktivita na hypotečním trhu je obvykle oproti červnu citelně nižší. Po zohlednění zmíněné sezónnosti objem poskytnutých hypoték v červenci naopak meziměsíčně mírně vzrostl zhruba o 3 %, tj. obdobně jako předešlý měsíc.

Červencový objem i počet poskytnutých hypoték byl sice nižší než v předešlých dvou měsících, po zohlednění  sezónnosti však jde o nejvyšší hodnoty od července minulého roku, kdy trh začal citelně zamrzat. I přes uvedené zlepšení hypoteční aktivity v posledních měsících zůstává objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční oproti situaci v pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték se tak snížil na 4 %.

„V meziměsíčním srovnání června a července tradičně sledujeme pokles zájmu o úvěry na bydlení přibližně o pětinu. Je to dáno mimo jiné dobou dovolených. Meziročně pak dochází k poklesu pouze u zajištěných úvěrů. U nezajištěných úvěrů, které lidé využívají převážně na rekonstrukce, sledujeme stabilní zájem.

V druhé polovině roku s ohledem na znovu spuštění a rozšíření dotačního programu Nová zelená úsporám očekáváme nárůst zájmu o úvěry na energeticky udržitelné rekonstrukce,“ uvádí Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny a předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červenci dosáhl 9,5 mld. Kč po červnových 11,6 mld. Kč. Jde tak o pokles o 2,2 mld Kč, tj. 18,5 % oproti červnu. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 1,9 mld. Kč oproti červnovým 2,3 mld. Kč.

Počet nově poskytnutých hypoték se v červenci snížil z 3,8 tisíce na bezmála 3,1 tisíce, což je však stále nad průměrnou hodnotou celého letošního roku, který činí 3 tisíce. Nadále se tak jedná o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v roce 2020 se pohyboval kolem 6,7 tisíc a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červenci poklesla a dostala se na nejnižší úroveň od srpna minulého roku. Nachází se tak na úrovni 5,8 %. Úrokové sazby tak v posledních dvou měsících opět klesají, což bylo umožněno postupným – i když stále rozkolísaným – poklesem tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za poslední dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách.

Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v relativně širokém rozpětí mezi 6 až 7 %, jejich průměr v posledním měsíci mírně poklesl, stále se však drží nad 6% hranicí, kde se pohybují již zhruba rok. Stále častěji se však nabídkové sazby pohybují i pod 6% úrovní.

„Velmi pozvolný pokles sazeb, který sledujeme poslední dobou, lze očekávat i v dalších měsících. Stojí za ním spíše konkurenční boj bank o klienty a individuální slevy. Všemi vyhlížený výraznější pokles sazeb se však zatím nekoná a nastane patrně až v příštím roce“, říká Michaela Bubeníková, ředitelka odboru hypotečního financování Banky Creditas.

Průměrná výše hypotéky v červenci nepatrně vzrostla, nacházela se však vesměs na podobné úrovni jako předchozí měsíc, mírně nad hranici 3 mil. Kč. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021 a činila 3,46 mil. Kč, od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 mil. Kč.

Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 mld. Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 mld. Kč. (at)