Německá vláda zvažuje dodání řízených střel Taurus s doletem až 500 kilometrů Ukrajině. (Ilustrační foto)

Německá vláda jedná s britskou zbrojovkou MBDA o dodání řízených střel Taurus s doletem až 500 kilometrů Ukrajině, která o ně nedávno požádala. Informaci zveřejnil týdeník Der Spiegel. Napsal, že německé ministerstvo obrany požádalo firmu MBDA, aby do těchto střel s plochou dráhou letu integrovalo omezení pro programování cílů. Kancléř Olaf Scholz chce podle magazínu technickými modifikacemi vyloučit, že Ukrajina bude s pomocí systémů provádět útoky na ruském území.

Již dříve německé ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajina požádala Německo o dodání řízených střel Taurus. Tyto střely mají schopnost ploché dráhy letu. Jsou odpalovány z letadel a dokáží velmi přesně zaměřit cíl. Vyrábí je britská zbrojovka MBDA a podobají se střelám Storm Shadow téže firmy, které Ukrajina již v bojových operacích používá.

Dle Der Spiegelu německá vláda zvažuje možnost dodání střel Taurus Ukrajině z již existujících zásob německé armády (Bundeswehr) hned v následujících měsících. Tuto variantu již zkoumá německé ministerstvo obrany u zástupci zbrojního průmyslu. Zdroje z německé Sociálnědemokratické strany naznačují, že vláda plánuje již brzy oznámit plány na dodávky střel Taurus.

Server zveřejnil, že ministerstvo obrany požádalo firmu MBDA, aby do střel Taurus integrovala omezení pro programování cílů. Německý kancléř Olaf Scholz se má snažit technickými úpravami zajistit, že Ukrajina nebude moci pomocí těchto střel útočit na ruské území. Tato technická úprava by měla být proveditelná v řádech týdnů.

Německá vláda byla v minulosti zdrženlivá vůči dodávkám zbraní na Ukrajinu z důvodu obav, že by mohly být použity i na ruském území. Ministr obrany Boris Pistorius nedávno uvedl, že tato otázka pro Německo není aktuálně prioritní.

Ukrajina vyžaduje střely Taurus od Německa proto, aby mohla provádět útoky na pozice ruských ozbrojených sil i za frontovou linií. (at)