Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,5 procenta. Ubylo volných míst. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku stoupla v červenci na 3,5 procenta z červnových 3,4 procenta. Počet lidí bez práce oproti červnu vzrostl o více než 9 tisíc na 258 933. Volných míst ubylo, a to o přibližně tisícovku na 285 627. Informoval o tom Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Meziročně přibylo lidí bez práce o 18 tisíc. Podíl nezaměstnaných loni v červenci činil 3,3 procenta.

Nezaměstnanost v Česku od března do června postupně klesala. Červencový nárůst však podle úřadu práce odpovídá dlouhodobému vývoji i ročnímu období.

„Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených a také každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR,“ uvedl zastupující generální ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš.

„V menší míře se začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ dodal.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v červenci nadále v Ústeckém kraji s podílem lidí bez práce 5,4 procenta. Následoval Moravskoslezský kraj se 4,9 procenta nezaměstnaných.

Nejnižší nezaměstnanost byla stejně jako v červnu v Jihočeském kraji s 2,6 procenta. Další tři kraje – Pardubický, Zlínský a Vysočina – pak měly shodně nezaměstnanost 2,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku ke konci července stejně jako v červnu v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší tlak na pracovním trhu byl nadále na Karvinsku, kde na každé místo připadalo 10,2 uchazeče.

Následuje Bruntálsko s 5,1 uchazeče na jedno místo a Mostecko se 4,4 uchazeče na místo.

Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst bylo v červenci na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo. Podobná je situace v okresech Praha-západ a Praha-východ i v Praze, kde bylo ke konci měsíce shodně v průměru 0,3 uchazeče na jedno místo.

Zaměstnavatelé mají stále zájem o pracovníky ve výrobě a na dělnických pozicích. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také třeba odborníci v informačních technologiích.

Pokud jde o sezónní činnosti – zaměstnavatelé aktuálně poptávají pracovníky zejména ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, ale také v cestovním ruchu, v pohostinství, prodeji a ve službách.

„Je povzbudivé, že se nezaměstnanost v České republice stále drží na velmi nízké úrovni. Dokonce je nadále jedna z nejnižších v rámci celé EU,“ podotkl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle dat unijního statistického úřadu Eurostat za letošní červen měla po sezonním očištění nižší nezaměstnanost než Česko z členských zemí EU pouze Malta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Eurostat: Česko už v červnu nemělo nejnižší nezaměstnanost v EU. V Unii setrvala na 5,9 %