Eurostat: Česko už v červnu nemělo nejnižší nezaměstnanost v EU. V Unii setrvala na 5,9 %. (Ilustrační foto).

Česko už nemá nejnižší nezaměstnanost v EU. Roli premianta v oblasti nezaměstnanosti převzala Malta s 2,6 procenty. Podle Evropského statistického úřadu se nezaměstnanost v ČR zvýšila na 2,7 procenta. V celé EU zůstala v červnu míra nezaměstanosti na květnových 5,9 %.

Podle Eurostatu byla v červnu nejnižší nezaměstnanost na Maltě, kde dosáhla 2,6 procenta. Následovaly Česko a Polsko s 2,7 procenty. Přičemž v Česku se míra nezaměstnanosti zvýšila z květnových 2,5 procenta.

Metodika Eurostatu vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Úřad práce vychází z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil.

Podle tuzemského Úřadu práce míra nezaměstnanosti v České republice v červnu klesla o desetinu na 3,4 procenta.

Ze zjištění Eurostatu vyplynulo, že v eurozóně je míra nezaměstnanosti vyšší než v celé Evropské unii. Meziměsíčně se nezměnila a činí 6,4 procenta.

Evropský statistický úřad upozornil na vzestup nezaměstnanosti mezi mladými lidmi v Česku. Ve věkové kategorii do 25 let se zvýšila na 13,7 procenta z květnových 9,5 procenta. Meziročně se tak téměř zdvojnásobila ze 7,2 procenta, kde byla loni v červnu.

Eurostat odhadl, že v Evropské unii bylo v červnu bez práce přes 12,8 milionu lidí. Více než 10,8 milionu nezaměstnaných připadalo na eurozónu. Proti květnu se počet nezaměstnaných snížil o 2 tisíce v EU a o 62 tisíc v eurozóně.

Úřad práce evidoval ke konci června v Česku více než 249 tisíc uchazečů o zaměstnání. Bylo jich o 4 101 méně než v květnu a o 18 tisíc více než loni. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně poklesl o desetinu procenta, meziročně vzrostl o tři desetiny procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Nezaměstnanost v Česku klesla v červnu na 3,4 procenta. Před rokem však byla nižší