Vědci z celé světa vydali varování, že hrozba jaderné katastrofy je reálná. (Ilustrační foto)

Přibližně sto lékařských časopisů z celého světa včetně těch nejprestižnějších vydalo výzvu k přijetí opatření k eliminaci jaderných zbraní. Společně označují hrozbu jaderné katastrofy za reálnou. Výzva přichází v době, kdy ruský prezident Vladimir Putin hrozí možným využitím jaderných zbraní na Ukrajině a Severní Korea pokračuje ve svém programu testování raket a snahy o nešíření jaderných zbraní čelí zablokování.

O tom, že závažnost a eskalace nebezpečí jsou nesmírné upozornili editoři jedenácti významných lékařských periodik, mezi nimiž jsou BMJ, Lancet, JAMA a New England Journal of Medicine.

„Jaderné státy musí eliminovat své jaderné arzenály dříve, než tyto zbraně zničí nás,“ varují v úvodníku.

„Skutečnost, že tyto významné periodika se shodla na zveřejnění tohoto společného úvodníku, zdůrazňuje naléhavost současné jaderné krize,“ uvedl Chris Zielinski ze Světového sdružení lékařských vydavatelů.

Editorial byl publikován v době, kdy probíhalo zasedání přípravného výboru vedeného ve Vídni, které se týkalo nové revize Smlouvy OSN o nešíření jaderných zbraní, která byla uzavřena v roce 1970.

Autoři úvodníku zdůrazňují, že jakékoli použití jaderných zbraní by mělo katastrofální důsledky pro lidstvo, a to dokonce i omezený jaderný konflikt, ve kterém by bylo použito pouze 250 z 13 000 existujících jaderných zbraní, by mohl způsobit smrt 120 milionů lidí a vést ke globálnímu klimatickému chaosu, což by mělo za následek hladomor a ohrozilo životy dvou miliard osob.

Síla jaderných bomb se měří v kilotunách nebo megatunách TNT. Dokonce i menší jaderné bomby mohou mít ničivý efekt srovnatelný s více než několika tisíci tunami tradičního výbušného materiálu. Výbuch jaderné bomby vytváří rázovou vlnu a tepelné záření, které mohou způsobit velká poškození na rozsáhlém území. Kromě fyzického poškození budov a infrastruktury může záření způsobit vážné popáleniny na lidské kůži a zvířatech.

Dlouhodobým dopadem výbuchu jaderné bomby je radioaktivní znečištění. Atomový výbuch uvolňuje obrovské množství ionizujícího záření a radioaktivních částic, které můžou kontaminovat půdu, vodu a vzduch. Větší jaderné výbuchy mohou mít také globální dopady na klima.(at)