ČNB mírně zlepšila odhad schodku veřejných financí na 3,8 procenta HDP. (Ilustrační foto)

Česká národní banka (ČNB) mírně zlepšila odhad letošního schodku veřejných financí na 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ještě květnu předpokládala, že dosáhne 3,9 procent. Loni skončil veřejný sektor ve schodku 3,6 procenta HDP. V dalších letech banka odhaduje zlepšení salda veřejných financí. Schodek by se měl snížit na 1,7 procenta HDP a v roce 2025 na 0,7 procenta HDP.

Vyplývá to ze zveřejněné tabulky klíčových makroekonomických indikátorů. Zprávu banka zveřejní 11. srpna.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

ČNB také mírně zhoršila odhad celkového zadlužení vládního sektoru pro letošní rok na 44,1 procenta HDP, když v květnu předpokládala 44 procent. V loňském roce bylo zadlužení 44,2 procenta HDP. V příštím roce se podle odhadů ČNB zadlužení mírně sníží na 44 procent, v roce 2025 dále klesne na 42,7 procenta HDP.

Centrální banka také předpokládá, že růst nominálních mezd letos zrychlí na 8,7 procenta z loňských 5,7. V reálném vyjádření ale mzdy poklesnou o dvě procenta, protože nominální růst nepřekoná inflaci. Bude to druhý pokles v řadě po loňském propadu reálných mezd o 8,4 procenta. K růstu se reálné mzdy vrátí v příštím roce, kdy by se měly zvýšit o 5,6 procenta. V nominálním vyjádření by měly růst o 7,8 procenta.

Nezaměstnanost by se měla v dalších dvou letech mírně zvyšovat. V roce 2024 by měla dosáhnout 3,9 procenta a o rok později čtyř procent. Podíl nezaměstnaných podle metodiky Úřadu práce ČR by měl letos vzrůst na 3,6 procenta z loňských 3,4 procenta. (at)

https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/zpravy-o-menove-politice/Zprava-o-menove-politice-leto-2023/