Spor o kartel operátorů se vrací antimonopolnímu úřadu, jde o pokutu za téměř 12 milionů. (Ilustrační foto)

Spor o pokutu v celkové výši 11,8 milionu korun, kterou v roce 2015 udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mobilním operátorům T-Mobile a Vodafone za kartelovou dohodu z let 2000 až 2003, se vrací na začátek. Nejvyšší správní soud (NSS) svým rozhodnutím dostupným na úřední desce potvrdil rozsudek Krajského soudu v Brně z roku 2021, který pokuty pro operátory zrušil, a případ vrací zpět k ÚOHS.

Nejvyšší správní soud se kartelovou dohodou, kterou dle rozhodnutí ÚOHS oba operátoři uplatňovali v letech 2000 až 2003, zabýval již několikrát, konkrétním rozhodnutím antimonopolního úřadu o pokutách z roku 2015 už podruhé.

V obou případech jednal o rozsudku Krajského soudu v Brně, který pokuty rušil a případ vracel zpět ÚOHS. V roce 2018 NSS původní rozsudek zrušil a vrátil jej nižšímu soudu k novému posouzení, tentokrát argumentaci krajského soudu potvrdil a kasační stížnost antimonopolního úřadu zamítl.

Případ se vrací zpět a ÚOHS jej musí znovu posoudit. Při rozhodování musí brát v potaz argumenty soudů.

Soudní pří trvající 20 let se soudy zaobíraly již několikrát. Antimonopolní úřad přezkoumával chování operátorů z let 2000 až 2003. Společnosti se tehdy dohodly, že budou propojovat hovory zákazníků svých sítí jen přímým propojením ve stanovených bodech. (at)