Putin si stěžuje na útok Ukrajiny: Mír je nereálný. Česko bylo pozváno na mírový summit.

Ruský prezident Vladimir Putin si stěžuje na útoky Ukrajiny. Mír je proto podle něho nereálný. Česko mezitím dostalo pozvání na summit v saúdskoarabské Džiddě, kde by se měly řešit podmínky pro mír na Ukrajině. Rusko na jednání o míru na Ukrajině není pozváno.

Ruský prezident Vladimir Putin v současné době považuje uzavření míru mezi Ruskem a Ukrajinou za nereálné. Jednání o příměří na Ukrajině, kterou Rusko v loňském roce napadlo, nicméně nevylučuje.

Putin to uvedl na tiskové konferenci po setkání s africkými státy.

Zástupci afrických zemí na summitu v Petrohradě navrhovali, aby Rusko a Ukrajina uzavřely příměří.

Šéf Kremlu však považuje příměří za nereálné kvůli probíhající ukrajinské protiofenzivě.

„Proč se s žádostí o zastavení palby obracíte na nás? My nemůžeme palbu zastavit, když na nás útočí,“ prohlásil Putin.

Ukrajina podnikla protiofenzivu proti Rusku více než rok poté, co Rusko vojensky napadlo Ukrajinu.

Ukrajinští představitelé již dříve oznámili, že budou ochotni jednat o míru až poté, co Rusko stáhne své vojenské síly ze všech okupovaných ukrajinských území.

Ruský prezident zopakoval, že boje na ukrajinské frontě zatím nezintenzivnily a od začátku současné protiofenzivy údajně ukrajinská armáda ztratila 415 tanků a 1300 ozbrojených vozidel.

Potvrdil také, že Rusko podniklo „preventivní údery“ proti cílům na Ukrajině po útoku na Krymský most, který spojuje ruskou pevninu s okupovaným Krymem. V důsledku útoku byla silniční část mostu poškozena.

Česko bude jednat o míru

Česká republika obdržela pozvání na summit v saúdskoarabské Džiddě, kde by se zkraje srpna měly řešit podmínky pro mír na Ukrajině.

Rusko na jednání není pozváno.

V saúdskoarabské Džiddě se má uskutečnit jednání mezi zástupci až 30 západních zemí a zástupci klíčových rozvojových zemí ohledně míru na Ukrajině.

Cílem Spojených států a Evropy je získat rozsáhlou mezinárodní podporu pro mírové řešení ukrajinského konfliktu. Podmínky tohoto míru by si měla stanovit sama Ukrajina.

V rámci summitu by měli světoví lídři přijmout společné zásady pro vyřešení konfliktu na Ukrajině. Tyto principy by mohly posloužit jako základ pro budoucí jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou. (sfr)