Úřady vyhnaly ruské a běloruské tenistky z turnaje v Česku. (Ilustrační foto)

Cizinecká policie ve čtvrtek vpodvečer na pražském letišti neumožnila jedné z ruských tenistek vstup do Česka na nadcházející turnaj WTA v areálu pražské Sparty na Stromovce.

Tenistce byl vystaven příkaz k opuštění republiky do 24 hodin. Podle informací policie žena už ČR opustila. O dalších vyhoštěných osobách policie informace nemá.

Na Twitteru ministerstva vnitra se následně objevila zpráva, že v reakci na nevpuštění ruské tenistky na turnaj do Prahy nepřijedou ani další ruské a běloruské tenistky.

Původně přihlášená Ruska Jevgenija Rodinová se sice kvůli zranění odhlásila, v listině přihlášených do hlavní soutěže ale dál figuruje Běloruska Aliaksandra Sasnovičová. Do kvalifikace pak měly zasáhnout Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová a Erika Andrejevová.

Jednalo se o první z účastnic turnaje, která do Česka přicestovala s ruským pasem. Dalším účastnicím turnaje s ruským či běloruským občanstvím bylo sděleno, aby na nadcházející turnaj necestovaly.

Akce tenisové organizace WTA se uskuteční v areálu pražské Sparty ve Stromovce od 31. července do 6. srpna.

Vláda již červnu v reakci na trvající invazi na Ukrajinu schválila zákaz účasti ruských sportovců a týmů v soutěžích a utkáních na českém území. (at)