Prezident Putin slíbil Afričanům obilí zdarma namísto dodávek obilí z Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin slíbil některým africkým zemím obilí zdarma namísto dodávek obilí z Ukrajiny. Oznámil to při zahájení rusko-afrického summitu v Petrohradě. Uvedl, že Rusko bude po dobu čtyř měsíců bezplatně dodávat tisíce tun obilí do Somálska, Zimbabwe, Burkiny Faso a do Eritreje.

Druhý ročník summitu se koná poté, co minulý týden Rusko pozastavilo svoji účast v takzvaných obilných dohodách uzavřených s Ukrajinou za zprostředkování OSN a Turecka. Dohody loni pomohly předejít potravinové krizi zejména v rozvojovém světě.

Dvoudenní summit v Petrohradu začal s účastí 17 afrických nejvyšších státních představitelů. Původně ruští organizátoři počítali, že přijede 43 hlav afrických států.

Snížení počtu nejvyšších státních představitelů Rusko vysvětlilo tlakem ze strany Západu, který údajně africké země od účasti odrazoval. Afričtí lídři budou během své návštěvy mimo jiné jednat přímo se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

Rezoluci odsuzující ruskou agresi na Ukrajině, kterou v únoru 2022 přijalo Valné shromáždění OSN, podpořila jen zhruba polovina afrických států.



Putin zveřejnil před summitem článek s titulkem „Rusko a Afrika: spojené úsilí pro mír, pokrok a úspěšnou budoucnost“, v němž mimo jiné tvrdil, že Rusko dokáže nahradit Ukrajinu coby světový vývozce obilí.

Ruská armáda od okamžiku, kdy Moskva vypověděla obilné dohody, opakovaně útočí na ukrajinské přístavy a sklady zemědělských surovin. (sfr)