Sponzor klubu FK Jablonec, firma SYNER, odmítla zdůvodnit sponzoring klubu. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Sponzor fotbalového Jablonce, firma SYNER, rázně odmítla zdůvodnit svoji sponzorskou podporu fotbalového klubu FK Jablonec, v jehož čele stojí trestně stíhané osoby. Představitelé klubu FK Jablonec Miroslav Pelta a André Kruf byli odsouzeni za ekonomickou trestnou činnost, respektive v případě Krufa čelí trestnímu stíhání za ekonomickou kriminalitu.

Majitel jabloneckého klubu Pelta byl uznán vinným a soud ho poslal na 6 let do vězení. Šéf klubu (resp. předseda představenstva) André Kruf čelí trestnímu stíhání za odcizení 9,5 milionu korun a v jeho kauze se prozatím konala tři soudní jednání. Rozsudek v jeho kauze však ještě nebyl vynesen.

„Ve své dvaatřicetileté historii se naše společnost nesetkala s tím, že bychom museli přes média odůvodňovat svá rozhodnutí ohledně sponzoringu a nehodláme tento přístup měnit,“ uvedl za firmu SYNER Tomáš Vejmelka, který se na některých webových stránkách prezentuje jako „PR a marketingový specialista“.

Samotná firma SYNER veřejně neuvádí žádnou osobu, která by měla ve společnosti na starosti komunikaci z médii.

SYNER je stavebně-inženýrská společnost. Od roku 2007 je součástí stavební a developerské skupiny SYNER Group.

JABLONEČTÍ SPONZOŘI

SYNER patří mezi hlavní partnery (tj. fakticky sponzory) klubu FK Jablonec, kterými jsou dále sázková kancelář forBET, firmy MOL, Valbek, RENOMIA, AUTO KP plus a Global assistance.

Dalšími sponzory fotbalového Jablonce jsou například FORTUNA, Baumit, ČPP, Geosan Group, Telmo, Minezit, Capelli sport, Marius Pedersen,  ISOMA, SECO zahradní traktory, AGRO CS a řada dalších, včetně Libereckého kraje.

Městský soud v Praze letos v kauze manipulací se sportovními dotacemi uznal vinnými jak Miroslava Peltu, tak bývalou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou a poslal je na 6 let, respektive na 6,5 roku do vězení.

Obžalovaný Adrianus Leonardus Franciscus Kruf (používá také jméno André) je od září 2016 předsedou představenstva fotbalového klubu FK Jablonec. K pozici předsedy fotbalového Jablonce se Kruf dopracoval díky tomu, že loterijní firma TIPGAMES, jejímž byl Kruf tehdy šéfem, byla v roce 2016 hlavním sponzorem tohoto prvoligového klubu.

Kruf čelí trestnímu stíhání za zcizení částky 9,5 milionu korun, kterou v roce 2016 odčerpal z předlužené loterijní společnosti TIPGAMES do své vlastní firmy Cartoon Mania. Půjčka dosud nebyla uhrazena.

Soud v trestní věci Andrého Krufa zasedal už třikrát. Obžalovaný Kruf se k jednání soudu zatím ani jednou nedostavil.

Kruf se měl dopustit trestného činu převodem peněz z účtu loterijní firmy TIPGAMES v situaci, kdy tato společnost dlužila bance Commerzbank a dalším věřitelům částku celkově přesahující 170 milionů korun. Kruf přitom jako nejvyšší statutární představitel firmy TIPGAMES (později přejmenované na „Bonenkai“) věděl, že tato jím řízená společnost – vzhledem ke své špatné ekonomické situaci – nebude schopna věřitelům své dluhy uhradit.

André Kruf si přesto ze společnosti TIPGAMES odeslal v květnu 2016 inkriminovanou částku 9,5 mil. Kč do své firmy Cartoon Mania. V té době byl Kruf jednatelem Cartoon Mania, v níž držel podíl 50 procent.

Ve firmě Cartoon Mania, která nikdy nevykázala zisk, působila i manželka Andrého Krufa. Po převedení půjčky od firmy TIPGAMES do „rodinné“ firmy Cartoon Mania si Kruf část prostředků vyvedl na svůj soukromý účet.

SYNER A TRANSPARENTNOST

Firma SYNER si v minulosti vysloužila mediální pozornost kauzou údajného podvodu před lyžařským šampionátem v Liberci s proplaceným nedodaným nábytkem za čtyři miliony korun. Psalo se o ní také v kauze nápadně připomínající „Čapí hnízdo“, v níž dceřiná firma stavebního holdingu SYNER Group měla vrátit evropskou dotaci z programu pro malé a střední firmy.

Až po zásahu současného premiéra Andreje Babiše, jenž byl tehdy ministrem financí, bylo rozhodnutí zrušeno. A jelikož Evropská komise dotaci neproplatila, financovali in-linovou dráhu u městského stadionu daňoví poplatníci…

Firma SYNER se na svých webových stránkách hlásí ke společenské zodpovědnosti. Tuto svou „zodpovědnost“ prezentuje na příkladu sponzoringu několika sportovních klubů. (sfr)


OTÁZKY DENÍKU BYZNYS NOVINY SPONZORŮM KLUBU FK JABLONEC:

  • Proč vaše firma finančně podporuje fotbalový klub FK Jablonec, jehož představitelé (majitel klubu Pelta, šéf klubu Kruf) čelí trestnímu stíhání za ekonomické trestné činy?
  • Můžete uvést, v jakém finančním rozsahu vaše firma podporuje fotbalový klub FK Jablonec?
  • Nemáte obavu, že vaše finanční podpora klubu FK Jablonec, jehož představitelé jsou trestně stíháni, může hrát negativní roli ve vztahu vaší firmy k veřejnosti? Tj., že může vaši firmu reputačně poškozovat?
  • Jak velký veřejný či ekonomický přínos má pro vaši firmu partnerství s fotbalovým klubem FK Jablonec, jehož představitelé jsou trestně stíháni (resp. i nepravomocně odsouzeni) v oblasti ekonomické kriminality?
  • Analyzuje a kvantifikuje vaše firma manažerské rozhodnutí financovat fotbalový klub FK Jablonec (s trestně stíhanými nejvyššími představiteli) z hlediska společenské zodpovědnosti, tj. v kontextu povinného reportingu ESG?
  • Do jaké míry již vaše firma realizuje nebo se připravuje na plnění závazků plynoucích z reportingu ESG dle směrnice CSRD?
  • Hodláte i do budoucna sponzorovat fotbalový klub FK Jablonec?

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Sponzům fotbalového Jablonce nevadí, že byl Pelta odsouzen a Kruf je trestně stíhán

Šéf FK Jablonec, A. Kruf, je souzen za odcizení 9,5 mil. Kč. Jeho klub dělá mrtvého brouka

Souzený šéf fotbalového Jablonce, André Kruf, nepřišel k soudnímu líčení ani napotřetí