NASA i OSN varují: Chladnější než toto léto již do konce našich životů nezažijeme. (Ilustrační foto)

Expert na klimatologii Peter Kalmus z NASA na twitteru zveřejnil znepokojivý vzkaz v němž tvrdí, že současné léto, plné vln místy nesnesitelných veder, je to nejchladnější, jaké do konce života zažijeme. Další roky podle něj budou jen horší. S tvrzením souhlasí i další vědci z uznávaných organizací.

Vědec varoval, že letošní léto bude nejchladnější, jaké po zbytek našich životů zažijeme. Vlny veder budou podle něj Evropu, USA a Asii devastovat stále více, stejně jako záplavy, monzuny a tajfuny.

Nepřímo s ním souhlasí i přední světové organizace. Světová meteorologická organizace (WMO) spadající pod Organizaci spojených národů (OSN) už dříve varovala před klimatickým jevem zvaným El Niño, jehož příchod potvrdil i Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Po mnoha letech světu hrozí další vlny extrémních veder, které mohou podle expertů vyústit v nejteplejší roky, jaké kdy naše planeta zažila.

Svět v poslední době zažíval nejteplejší roky v historii, působil na něj ale jev La Niña, který sehrál roli dočasné brzdy rostoucích globálních teplot. Během tohoto jevu jsou na jižní části světa zimy obvykle teplejší, zatímco severní část zažívá chladnější zimy. La Niña, který podle NOAA může vést k výraznějším hurikánovým sezónám nyní končí. Přichází obávaný El Niño.

Hlavními projevy El Niño jsou zvýšené teploty povrchového oceánu, které ovlivní atmosférické podmínky po celém světě. Tento jev má dopady na klima na globální úrovni, může ovlivnit srážky, teploty, proudění vzduchu a další meteorologické vzorce ve velkých částech naší planety.

Na rostoucí teploty mají vliv i klimatické změny, které způsobují každý rok delší, větší a intenzivnější extrémní vedra, uvedly WMO a WHO. Ve společném prohlášení organizace uvedly, že jsou velmi znepokojeny horkem a smrtelnými následky, které může mít pro děti, starší lidi, bezdomovce a osoby se zdravotními problémy.

Dle OSN bude intenzita těchto událostí i nadále narůstat a svět se musí připravit na intenzivnější vlny veder. (at)