Pro tři čtvrtiny lidí v Česku je vysoká inflace v zemi nepřijatelná. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Pro tři čtvrtiny lidí v Česku je vysoká inflace v zemi nepřijatelná. Jedná se o největší nespokojenost s inflací za posledních 30 let. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle tří čtvrtin lidí byla loňská výše inflace v Česku nepřijatelná. Z šetření CVVM vyplynulo, že zhruba osm z deseti lidí letos očekává další znehodnocení měny, přičemž podle 35 procent lidí půjde o znehodnocení výrazné.

Inflace letos v červnu poprvé po roce a půl klesla pod úroveň 10 procent. Nejvyšší byla loni v září, kdy dosáhla 18 % meziročně. Přes pětiprocentní hranici se přehoupla v říjnu 2021. Od té doby rostla až do září roku 2022.

Více než dvě třetiny (68 procent) respondentů konstatovaly, že si za příjmy domácnosti mohou koupit méně než před rokem.

„Jen jeden dotázaný z pětadvaceti (4 procenta) má pocit, že si za svůj příjem může nakoupit více než před rokem,“ uvedlo CVVM.

Hodnocení vývoje reálných příjmů domácností se oproti loňsku nezměnilo a zůstává na úrovni historického minima z roku 2013. Podobně negativní výsledky lidé deklarovali rovněž v letech 2008 a 2012.

Domácnosti, které vnímají svou životní úroveň jako dobrou, pocítily snížení příjmů z 60 procent, lidé, kteří žijí v domácnosti s deklarovanou špatnou životní úrovní, pociťují propad příjmů z 80 procent.


Zdroj: CVVM


Tři čtvrtiny dotázaných vnímají inflaci, která se od loňského února pohybovala i výrazně nad úrovní 10 procent, jako nepřijatelnou.

„V porovnání s předchozím šetřením z poloviny roku 2022, kdy byla zkoumána inflace za rok 2021, se situace výrazně zhoršila, když podíl lidí označujících inflaci za nepřijatelnou vzrostl o 35 procentních bodů, zatímco podíl hodnocení inflace jako spíše přijatelné poklesl o 32 procentních bodů,“ zdůraznila průzkumná agentura.

Podle CVVM jde o nejhorší výsledek šetření od roku 1993, kdy bylo dotazování zahájeno.

Optimisticky lidé v Česku nevidí ani budoucnost, kdy 78 procent lidí očekává další znehodnocení měny, přičemž 35 procent dokonce očekává, že si za stejné peníze bude moci pořídit mnohem méně.

Inflační očekávání, která se postupně zhoršovala od roku 2016, dosáhla svého vrcholu loni, kdy překonala i doposud nejhorší výsledek z roku 2008.

„Aktuální výsledek oproti loňsku představuje výrazné zlepšení, přesto však jsou stávající inflační očekávání horší, než byla do loňska kdykoli od roku 2013,“ dodalo CVVM.

Šetření CVVM proběhlo od 27. března do 22. května a zapojilo se do něj 834 respondentů. (sfr)