V Česku nyní žije už více než 1 milion cizinců. Nejvíce z Ukrajiny, Vietnamu a Ruska.

V Česku nyní žije legálně už více než 1 milion cizinců. Nejvíce jich je z Ukrajiny, Vietnamu a Ruska. Počet cizinců pobývajících na území Česka loni poprvé překročil hranici jednoho milionu lidí, a to v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny.

Meziročně počet cizinců vzrostl o 69 procent zejména o lidi s takzvanou dočasnou ochranou.

Vyplynulo to z výroční zprávy Fialovy vlády o migraci a integraci cizinců.

Na konci roku 2022 úřady evidovaly na území České republiky 1 116 154 cizinců s legálním pobytem povoleným na více než 90 dní.

Z toho zhruba 30 procent pobývalo v Česku trvale, 31 procent přechodně a dalších 39 procent získalo dočasnou ochranu.

Mezi cizinci s legálním pobytem převažovali z 80 procent občané třetích zemí, tedy zemí mimo EU – zejména Ukrajiny, Vietnamu a Ruska.

Občanů Evropské unie stát evidoval celkem 227 348. Tradičně nejvíce mezi nimi byli zastoupeni Slováci, kteří po Ukrajincích tvoří nejpočetnější skupinu cizinců s registrovaným pobytem v ČR.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) se nedávno vyslovil pro navýšení přílivu cizinců do Česka až na 70 tisíc osob ročně.

Chce, aby se průměrná imigrace z let před válkou na Ukrajině více než zdvojnásobila.

„Musíme pracovně-migrační politiku upravit. Když odhlédnu od loňského roku, který ovlivnila válka na Ukrajině a příchod válečných uprchlíků, tak nám ročně přichází zhruba 30 tisíc lidí.“

„Podle našich studií bychom do roku 2030 potřebovali toto číslo navýšit o dalších 40 tisíc lidí, kteří by k nám přicházeli z bezpečných zemí,“ prohlásil Jurečka.

„Volání firem je opravdu zoufalé. Nedostatek pracovních sil je největším limitem pro jejich rozvoj,“ dodal ministr. Příchod cizinců podle něho může zvýšit růst celé ekonomiky. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Počet obyvatel Česka stoupl za čtvrt roku na 10,85 milionu, a to díky Ukrajincům

Tuzemský HDP v prvním čtvrtletí klesl o 0,5 %. Mezičtvrtletně ekonomika v ČR stagnovala